Alle læger i Stevns har lukket for tilgang

Indbyggere i Stevns kommune risikerer at måtte søge uden for kommunen eller besøge en såkaldt regionsklinik for at se en læge. De lokale læger har lukket for tilgangen af nye patienter.
To ud af tre danske lægepraksisser lukket for tilgang. Det svarer til 67 procent hvilket næsten er en fordobling på bare tre år. Det viser en ny analyse foretaget af Praktiserende Lægers Organisation (PLO) ifølge BT.
De praktiserende lægers formand, Christian Freitag kalder udviklingen ‘bekymrende’:
– Vi har altid haft læger, der har lukket for tilgang. Det er en naturlig udvikling, blandet andet når læger går på pension. Men det er bekymrende, at så mange klinikker på kort tid lukker for tilgang. Vi så gerne, at det i hvert fald lå under 50 procent, siger Christian Freitag, der er formand for PLO til BT.
Lægerne er ifølge Christian Freitag normalt motiverede til at have så mange patienter som muligt, så tjener de ganske enkelt flere penge. Derfor lukker de først for tilgang, når det er yderst nødvendigt.
Nødløsning
Ifølge Sundheds- og Ældreministeriet er det regionernes ansvar, at sørge for at alle borgere har adgang til en læge. Regionerne har mulighed for enten selv at overtage driften eller sætte en lægeklinik i udbud, for at undgå, at der er borgere, som står uden læge.
Regions Sjælland har på den baggrund givet firmaet Nordic Medicare tilladelse til at åbne en lægeklinik i Store Heddinge. Her kan syge uden fast læge blive tilset, hvilket lægernes formand Christian Freitag mener er bedre end slet ingen læge.
Læs også: Ny lægeklinik åbner i Store Heddinge
Ny overenskomst på vej
Danske regioner skal forhandle en ny overenskomst på plads med PLO i 2017. Her har regionerne fokus på problemet og forslår blandt andet at forhøje betalingen per patient, for at tiltrække praktiserende læger til yderområderne.
– Der er nogle steder, hvor vi virkelig kæmper, fordi det over en længere årrække har været svært at tiltrække læger, siger forhandlingsleder for Danske Regioner, Anders Kühnau til BT og han fortsætter:
– Det kan være områder langt væk fra store byer, men også områder hvor borgerne er mere syge, så lægen tjener mindre, fordi han skal bruge mere tid på den enkelte patient.
Højere løn er ikke nok
Det skal i det hele taget være mere attraktivt at arbejde som praktiserende læge. Udover en højere løn, så skal de praktiserende læger have adgang til bedre faciliteter, bedre adgang til personale og mulighed for at forske, oplyser Christian Freitag til BT.
Fakta
En praksis kan lukke for tilgang, når antallet af gruppe 1-patienter pr. læge-kapacitet overstiger 1600. I 2014 var det 38 procent af Danmarks lægepraksisser, der var lukket for tilgang af nye patienter, i dag siger tallet 67 procent, ifølge undersøgelsen fra PLO. Især Region Nordjylland og Region Sjælland har svært ved at tiltrække nye læger, når ældre læger gerne vil afhænde deres praksis. Kilde: Ugeskriftet.dk.
Kommentarer