Langsomt internet koster arbejdspladser i Region Sjælland
Region Sjælland går glip af op mod 7800 nye arbejdspladser, fordi internetforbindelsen mange steder i regionen er for langsom. Nødvendigt at staten skruer op for indsatsen, siger Peter Jacobsen, formand for Udvalget for klima, miljø, trafik og infrastruktur i Region Sjælland.
Region Sjælland har den dårligste bredbåndsdækning i Danmark, og det er en alvorlig hindring for vækst. Nye beregninger fra Danske Regioner viser, at der kan skabes op mod 7800 nye jobs i regionen, hvis alle adresser har fuld adgang og abonnement til internettet på en hurtig bredbåndsforbindelse. Det svarer til en mulig gevinst på 4,7 milliarder kroner. Men Region Sjælland går glip af de mange nye arbejdspladser, hvis der ikke snart kommer mere fart på internetforbindelserne.
– Virksomhederne vælger os fra, hvis vi ikke kan tilbyde ordentligt bredbånd. God digital infrastruktur er en nødvendighed på linje med vand, elektricitet og ordentlige veje, når man skal drive forretning. Derfor er det helt afgørende for væksten i Region Sjælland, at internettet fungerer tilfredsstillende, siger Peter Jacobsen, formand for Udvalget for klima, miljø, trafik og infrastruktur i Region Sjælland.
Region Sjælland nedsatte i 2016 en bredbåndstaskforce, som hjalp kommuner og borgere med at få tilskud fra regeringens bredbåndspulje. Da puljens første ansøgningsrunde var forbi i efteråret 2016 havde borgerne i Region Sjælland fået næsten 44 % af de tildelte midler. På trods af det store tilskud døjer godt 100.000 husstande og virksomheder i Region Sjælland fortsat med ustabilt og langsomt internet, fordi der ikke er ført bredbånd ud til deres adresser.
Brug for teleforlig
I Danmark har man valgt at rulle bredbånd ud på markedsvilkår. Men lige nu er telebranchen usikre på, om vilkårene for deres investeringer ændrer sig fremover, og det lægger, ifølge Peter Jacobsen, en dæmper på udbredelsen af hurtigt bredbånd. Han opfordrer regeringen til at sætte skub i forhandlingerne om et teleforlig.
– Lad os få klare rammer, og lad os få fokus på, at der også skal hurtigt internet og god mobildækning ud til yderområderne. Her må staten skrue op for indsatsen. Det er en forudsætning for, at vi kan skabe udvikling og vækst i hele landet. Regeringens bredbåndspulje er et skridt på vejen, men det er langt fra tilstrækkeligt, siger Peter Jacobsen.
Regeringen har sat som mål, at alle i 2020 har adgang til en hurtig internetforbindelse med en 100 mbit/s download og 30 mbit/s upload. 88 procent af danskerne har i dag adgang til det hurtige internet, mens det kun gælder 77 procent af adresserne i Region Sjælland.
Kommentarer