Hårlev

Langtidsledigheden er stigende på Stevns

Langtidsledigheden på Stevns er steget med 14 procent i løbet af et år på trods af et fald på 10 procent på landsplan

Der er kæmpe forskelle på, hvor gode kommunernes jobcentre er til at få langtidsledige i arbejde. Det sidste år er langtidsledigheden på landsplan faldet med 10 procent, men det tal dækker over store udsving.

Jobcentrene i Skive og Morsø har bragt antallet af langtidsledige ned med næsten 40 procent, men på Stevns er antallet steget med 13,7 procent. Kun syv kommuner oplever en stigning i antallet af langtidsledige. Det viser en opgørelse udarbejdet af Ugebrevet A4, baseret på tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.

Andre jobcentre med store stigninger er Lolland Kommune med en stigning på 11,4procent og Gladsaxe med 10,5 procent.

I Køge Kommune er antallet faldet med 5,3 procent. I Faxe er tallet 8,7 procent og Næstved ligger på et fald på 10,4 procent.

– Det er en dramatisk forskel, når tallene spænder mellem et fald på 40 procent til en stigning på 14 procent. Der er altså stor forskel på, hvordan man som langtidsledig kan regne med at blive behandlet rundt om i landet, siger arbejdsmarkedsforsker og professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet. Han fortsætter:

– Kommunegrænsen har stor betydning, for tallene viser jo noget om, hvem der har taget fat på problemet med langtidsledige, og hvem der ikke har taget fat på problemet.

– Det kan ikke passe, at ens postnummer skal være afgørende for den indsats, man som ledig kan forvente at få i sit jobcenter. Det er helt uacceptabelt og viser endnu en gang, at kommunerne driver jobcentrene efter forgodtbefindende, mener Per Christensen, forbundssekretær i 3F, der topper listen over a-kasser med flest langtidsledige. De har omkring 10.000 langtidsledige medlemmer

Regeringens akutpakke har sat øget fokus på at jobcentrene skal samle kræfterne om at finde og formidle arbejde til de ledige. De jobcentre, der har størst succes fortæller at en god kontakt til både de lokale virksomheder og de ledige er effektive våben til at finde beskæftigelse til de ledige.

– Det opsøgende arbejde over for private virksomheder kan gøre en stor forskel. Arbejdsgiverne gider nemlig ikke sidde og bladre rundt i de åndssvage CV’er, som de ledige skal lægge på Jobnet. Arbejdsgiverne vil have et ansigt på og personlige samtaler med de ledige. Her er det så jobcentrenes opgave at gøre et fysisk fodarbejde og møde op hos firmaerne for at præsentere dem for muligheder og ledige, siger arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen

– Når jobcentre i Skive, Mariagerfjord og andre landkommuner har succes, hænger det sammen med, at jobcentre, a-kasser, virksomheder og uddannelsessteder i de kommuner har gode kontakter og en fælles forståelse af, at det er alles ansvar at få arbejdsløse i job eller uddannelse. De burde kunne gøre noget tilsvarende i bykommuner som Odense og Gladsaxe, der har vækst i langtidsledigheden,« siger Henning Jørgensen.

Kommentarer