Strøby

Madsamling på Stevns åbner den 11. juli

Efter succes med de første Madsamlinger i Danmark åbner den 9. madsamling i Strøby – med opsamling hos Engvang Frugt på Varpelevvej.

Tirsdag den 11. juli fra klokken 16:00 til 18:00 afholdes første opsamlingsevent hos Engvang Frugt på Varpelevvej 2, 4671 Strøby.

Det var oprindeligt annonceret til at åbne den 27. juni, men åbningen af Madsamling i Strøby er blevet udskudt et par uger. For at kunne tilbyde et bredt udvalg af spændende produkter, skulle de sidste producenter lige have lidt mere tid til at få lagt alle vare ind i webshoppen.

Franskmændene har siden 2011 købt friske, lokale fødevarer på en ugentlig madsamling. Konceptet har bredt sig ud over Europa, og i januar 2017 åbnede den første danske Madsamling i Vordingborg. I juli åbner landets 9. af slagsen på Varpelevvej 2, 4671 Strøby. Salget på webshoppen åbner den 4. juli.

Lokalt producerede friske fødevarer og delikatesser

Forbrugerne bliver medlemmer af en lokal madsamling og køber friske fødevarer direkte fra lokale producenter – uden fordyrende mellemled. Producenterne udbyder hver uge deres varer i webshoppen til en fair pris, som de selv bestemmer. En madsamling har typisk fødevarer som kød, grøntsager, frugt, æg, ost, fisk, brød, øl, honning og andre delikatesser.

Læs også: Nu bliver det nemmere at købe lokale produkter

Den ugentlige opsamling af de fødevarer, som medlemmerne har bestilt på nettet, arrangeres af lokale ildsjæle, såkaldte værter. Annelise Nielsen og Dan Christensen er værtspar for Madsamling Strøby på Stevns. På gården Engvang producerer de æbler, pærer og sommerbær samt frilandsgris.

– Vi tror jo et eller andet sted på, at Madsamling kan gøre noget godt for vores område ved at skabe mere fokus på lokale varer. Vi har jo en gårdbutik og er selv leverandør til Madsamling. Men nu kan vi tilbyde vores kunder et bredere sortiment. Og i modsætning til markedet i Køge, hvor der en del gadehandlere, så får vi med Madsamling kædet producent og kunde tættere sammen. Forbrugerne vil jo gerne vide noget om produkterne, og hvordan de kan bruges, siger Dan Christensen.

Udover tæt kontakt mellem forbruger og producent handler Madsamling for værtsparret på Engvang også om at binde lokalsamfundet sammen. Derfor åbner de med glæde dørene til deres gårdbutik hver tirsdag eftermiddag, så de lokale producenter kan mødes med Madsamlings medlemmer.

– Vi har et håb om at få skabt en hyggelig event – helt nede på jorden og uformelt. Man kan se, at konceptet virker rundt omkring i verden, og jeg tror bestemt også, det passer til danskerne. Folk har jo ofte besøgt lækre markeder på ferier i udlandet. Det skal vi prøve at få indbygget herhjemme i vores kultur, forklarer han.

Medlemmerne er glade for deres lokale Madsamling

Efter åbningerne af de første fire Madsamlinger er medlemmerne i en undersøgelse blevet bedt om at vurdere deres oplevelser med Madsamling ud fra kriterierne: Overordnet tilfredshed, information, produkter og selve opsamlingen af madvarerne. Resultaterne er positive over hele linjen: 80-95 procent tilfredshed i gennemsnit.

Fair forretningskoncept

Madsamling har en enkel og transparent forretningsmodel: 80 procent af omsætningen lander hos producenten, 10 procent hos værten og 10 procent hos Madsamling for at drive og udvikle handelsplatformen på internettet.

Det koster intet for producenter og medlemmer at blive en del af en Madsamling, og der er ingen fordyrende mellemled. Producenterne udbyder hver uge deres varer i sæson til en fair pris, som de selv bestemmer.

Kernen i en Madsamling er webshoppen, hvor medlemmerne bestiller og betaler varerne i ugen op til opsamlingstidspunktet. På den måde ved producenterne altid på forhånd, hvor mange varer, de skal medbringe. Derved undgås det madspild, producenter tit oplever ved salg på traditionelle madmarkeder, hvor de må kassere mad, som ikke er blevet solgt.

Der er i dag omkring 1040 madsamlinger (The Food Assembly) rundt om i Europa. Siden januar har danskerne fået madsamlinger i Vordingborg, Hørsholm, Sakskøbing, Slagelse, Sorø, Vejle og Bjæverskov.

De næste byer, som i nær fremtid får glæde af Madsamling er – udover den der åbner i juli på Stevns bliver Køge, Næstved og København.

Man kan følge ’Madsamling Strøby’ på facebook

Kommentarer