Mange kiggede ind til markedsdagen hos biavlerne
Stolpehuse/Hårlev: Lørdag havde Østsjællands Biavlerforening inviteret til familiedag i foreningens klubhus i Stolpehuse ved Hårlev.
Heldigvis tittede solen frem i lørdags, den 20. juni, da Østsjællands Biavlerforening holdt markedsdag og åbent hus i foreningens skolebigård og lokaler i Stolpehuse, og mange benyttede muligheden for at kigge ind.
Anledningen var årets første honninghøst, som i år er faldet lidt senere end normalt på grund af det kølige forårsvejr.
Der var mulighed for at smage nyslynget honning på pandekager lavet over bål. Den nyslyngede honning er flydende, og derfor er pandekager med flydende dansk honning en sæsonbestemt delikatesse. Honningen stivner i løbet af kort tid, efter den er høstet, og derfor er det kun lige i forbindelse med selve honninghøsten, at man kan få den lækre oplevelse, med mindre man fryser den nyslyngede honning, så kan man sprede fornøjelsen.
Men kig efter nyslynget honning hos din lokale biavler i disse uger, så kan du servere flydende solskin hjemme hos dig selv. Honningen er også skøn på nye jordbær.
Læs også: Biavlerforening indbyder til Honning-Jordbærdag
Biavl synes måske for nogen at være noget eksotisk og uden for rækkevidde, men faktisk kan man have bier i en almindelig villahave, ja, der er bier på hustage i storbyen, ved kursusejendomme og endog på havnekajen foran restaurant Noma.
Og nogen tror måske, at det må være meget tidskrævende at holde bier, men det er slet ikke tilfældet. Man kigger til bierne cirka hver 10. dag i sæsonen, som er fra april til august (cirka). Så skal man sørge for, at bierne har adgang til vand, men ellers passer de sig selv.
I Østsjællands Biavlerforening er der biavlere af alle slags. Nogen er 2-3. generations biavlere, nogle har mange stader, andre har få. Fælles for alle er glæden ved bierne og en stor vilje til at dele erfaringer og viden.
Nogle dyrker biavl med henblik på salg af honning, eller for at lave mjød eller øl, eller simpelthen bare for at få noget mere liv i haven, og det vel at mærke på den gode måde.
I modsætning til hvepse, har bier ingen interesse i mennesker og deres søde sager som sodavand og så videre, så man bemærker knapt biernes tilstedeværelse, selv om man holder bier i haven. Til gengæld oplever man en masse andre ting om naturens gang, planter og så videre, fordi man anskuer omgivelserne ud fra biernes behov og med deres øjne. Det er en af de store gevinster ved at have bier selv.
Som det ses af fotoet fra markedsdagen i lørdags, er biavl for alle aldre, og det er en dejlig hobby at dele på tværs af generationer eller med naboer eller kollegaer. Og der er ingen biavler gammel eller ny, stor eller lille, som ikke afventer honninghøsten med spænding og nyder smagen af årets første dråber solskin.
Kommentarer