Store Heddinge

Mange unge bruger mobil på cyklen

Foto: Rådet for Sikker Trafik

Seks ud af ti unge bruger deres mobil, mens de cykler. Det viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden, som står bag en aktuel kampagne, der med forældrenes hjælp skal gøre teenagernes adfærd i trafikken mere sikker.

De 13 – 16-årige er de skolebørn, der oftest kommer til skade i trafikken. Derfor sætter Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden særligt fokus på den aldersgruppe, når skolerne begynder igen efter sommerferien.

Med kampagnen “Teenager i trafikken” er ønsket at få flere forældre til at blande sig i deres teenagers adfærd i trafikken. Det har nemlig vist sig, at det har en positiv effekt på de unges adfærd, og at de langt hen ad vejen overholder aftaler med forældrene.

Se kampagnen “Teenager i trafikken“.

Et oplagt emne, som forældrene kan tale med teenagerne om, er brug af mobiltelefonen i trafikken. I en undersøgelse, som Wilke har gennemført for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden, svarer 62 % af de 13-16-årige nemlig, at de inden for de sidste to måneder har brugt mobilen håndholdt mindst en gang, mens de cyklede.

Uopmærksomhed i trafikken er et stort problem. Når man cykler, er det vigtigt, at man bruger alle sine sanser på at holde øje med trafikken. Man er den svage part og kan komme alvorligt til skade, hvis man er så optaget af sin mobil, at man for eksempel overser en bil eller et rødt lys, siger Rosa Nissen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Undersøgelsen viser også, at de unge, som bruger mobilen, mens de cykler, primært bruger den til at svare på beskeder på sms eller sociale medier, søge efter musik, tage foto eller optage video fx til Snapchat eller til at tale i håndholdt mobil.

Lav aftaler med din teenager

Hvis det skal lykkes at få flere unge til at droppe mobilen, mens de cykler, så skal forældrene mere på banen. Det har nemlig en effekt, viser undersøgelsen fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden.

I undersøgelsen blandt 876 teenagere i alderen 13 til 16 år, siger en stor del af de unge, at forældrenes indblanding eller historier om ulykker i trafikken er noget af det, der er mest effektivt til at få dem til at ændre de risikable mobilvaner på cyklen.

I undersøgelsen kan man også se, at det blandt de børn og unge, som har klare aftaler med deres forældre om adfærd i trafikken, er mindre acceptabelt at bruge mobil på cyklen. Så meget tyder på, at forældrenes indblanding har en effekt.

Selv om teenagerne af og til kan virke som om, at de slet ikke hører efter, når vi forældre stiller krav, så virker det. Når man taler med sit barn om trafik og kræver at barnet selvfølgelig overholder reglerne og for eksempel ikke bruger håndholdt mobil på cyklen, så kan vi se i undersøgelsen, at de unge faktisk hører efter, og at det påvirker deres adfærd, siger René Højer, programchef i TrygFonden.

I august måned vil politiet gennemføre kontrol på skolevejene i forbindelse med skolestart. Kontrollens formål er at få bilisterne til at overholde reglerne og vise hensyn til de tusindvis af skolebørn, der nu kommer ud på skolevejene. Men politiet vil også holde øje med de teenagere, der bryder reglerne og fx bruger den håndholdte mobil, mens de cykler.

Læs også: Sådan lærer du dit barn at gå eller cykle sikkert i skole.

Om undersøgelsen:

I foråret 2019 har Wilke på vegne af Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt 876 unge i alderen 13-16 år, som går i grundskolen eller på en efterskole.

Har du inden for de seneste to måneder gjort følgende, mens du cyklede (en eller flere gange):

Skrevet beskeder, fundet musik, adresser m.v.: 46 %

Kigget på din mobil, når der kom beskeder (sms, sociale medier, mails m.v.): 43 %

Taget foto/video fx til Snapchat, livestreamet etc.: 34 %

Talt i håndholdt mobil: 34 %

Det koster 1.000 kroner i bøde, hvis du:

Kører over for rødt

Kører mod færdselsretningen

Overtræder ubetinget vigepligt

Bruger håndholdt mobil.

Se mere om regler og bøder for cyklister i trafikken.

 

Kommentarer