Store Heddinge

Masser af skills i CAMPUS Køge

Hver dag er omkring 350 elever fra 8. klasser i hele Køge Bugt i sving med Skills Stafet i CAMPUS Køge.

Her stifter de bekendtskab med overflødighedshornet af erhvervsuddannelser, der findes i Køge Bugt på Køge Handelsskole, EUC Sjælland og ZBC i CAMPUS Køge.

Den landsdækkende Skills Stafet, som har til formål at vise erhvervsuddannelser til de unge i 8. klasserne, finder sted i Køge fra 3. til 11. september. I løbet af hele perioden vil 98 8. klasser – eller det, der svarer til ca. 1688 elever – dyste i forskellige discipliner udstukket af erhvervsuddannelsernes fagområder – hver klasse besøger syv til otte aktiviteter på de tre uddannelsesinstitutioner i CAMPUS, EUC Sjælland, Køge Handelsskole og ZBC. Hver institution står for aktivitetsposter relateret til deres erhvervsuddannelser inden for de tekniske fag, merkantile fag, sundhed og omsorg og som noget nyt i år: Mad.

Og videre i it-dyst
Efter fælles velkomst i skills-telt ved EUC Sjælland, blev alle klasser guidet ud i solen på onsdagsudgaven af Skills Stafet og videre ud på de tre skoler for at komme i gang med dagens udfordringer. 8b fra Karlsunde Skole havde sammen med deres guider og kontaktlærere kurs mod Data på EUC Sjælland, hvor de først fik en introduktion til uddannelserne som it-supporter og datatekniker med fokus på de gode jobmuligheder efter endt uddannelse. Hernæst skulle grupperne i klassen i gang med den interne dyst i klassen. Magnus, Mike og Natacha fra hold 2 går sammen med de andre hold fra klassen rundt om et stort bord i lokalet. Opgaven lyder enkel – sæt navn på enkelte dele, der indgår i en computer. Øvelsen forårsager en del hovedbrud for nogle af grupperne, mens andre har fordel af at være på hold med en ekspert på området. Står det slemt til, må man benytte sig af udelukkelsesmetoder konstaterer Magnus, Mike og Natacha.

Pisk som det gjaldt livet
Efter besøget hos Data viser guiderne klassen over ZBC – til en opgave i køkkenet. På vej derover reflekterer den ene kontaktlærer, Mie Larsen, som har fulgt klassen siden 4., over elevernes tilgang til opgaverne – både deres interesse og måden, de går til stålet. Klassen står samlet et øjeblik uden for glasvæggen og kigger ind på ZBC for at aflure næste dyst. Her føler Mike sig bedre hjemme: Vi skal piske mayonnaise, lyder det prompte fra ham. Og ganske rigtigt! Efter en præsentation af erhvervsuddannelserne på ZBC Food skal eleverne i sving. Holdene placerer sig ved borde på en lang række og skal følge en instruktion til at piske deres egen mayonnaise til den rette konsistens og grundsmag – inden den kan smages til med gruppes præferencer indenfor chili, estragon, hvidløg, salt og peber. Men først skal der piskes til armene falder af. Mikes gruppe har fordel af Mikes kendskab til emnet – far er kok – mens de andre grupper går lidt mere forsigtigt frem med eddike og olie i æggeblandingen. I gruppe 2 går piskeriset på skift mellem Michelle, Rasmus og Sander. Det er muskler, de ikke anede, de havde, som skal i brug. Da alle grupperne har klaret opgaven og smagt til, fantaserer de højlydt om pomfritterne, der skulle havde været til.

Dyst i SWOT
På Køge Handelsskole er to EUX elever værter og byder klassen fra Karlslunde velkommen og fortæller om uddannelsesmulighederne og livet som elev på Køge Handelsskole. Selve dysten tager udgangspunkt i et stykke teori til at redegøre for en virksomheds strategiudvikling i potentialer og udfordringer – nemlig SWOT-analysen. Værterne gennemgår SWOT-modellen, inden grupperne bliver lukket ind i quizrummet i Kahoot, hvor slaget skal stå. Eleverne får en række udsagn, som de skal placere rundt i SWOT-skemaet. De skal vurdere om, der er tale om interne styrker og svagheder eller eksterne muligheder og trusler. Efter dysten går værterne i dialog med eleverne i 8. klasse om drømme og mulige uddannelsesveje, inden klassen fortsætter til en udfordring hos Tømrerne på EUC Sjælland, inden frokost.

Hen over hele dagen er stemningen og energien høj. Mie Larsen ser pludselige nye sider af eleverne undervejs. Til slut på dagen skal også de medfølgende lærere dyste og få sved på panden – hvem får først banket et søm ned i et bræt? Ud over eleverne møder erhvervsuddannelsesmuligheder lokalt i Køge, så er der også noget på spil: Hver dag kåres et hold som det bedste og hurtigste – og når hele Skills Stafetterne er ovre i både Køge og dernæst i Næstved efter den 21. september kåres de tre hurtigste hold fra de tre ugers stafet. De inviteres med til at konkurrere mod hold fra hele landet til DM i Skills, som afholdes i Region Sjælland i år – nærmere bestemt Næstved i april 2019, hvor hele klassen kommer med og hepper.

Denne dag er det Caroline, Willian og Marcus fra Uglegårdsskolen 8.D, Solrød Stand, der kommer hurtigst gennem stafetterne og får et lod med i den store pulje.

 

Kommentarer