Minerydningsskibe har lokaliseret tyske minelinjer
Rødvig: Søværnets minerydningsskibe har været på besøg i Faxe Bugt hvor de lokaliserede to tyske minelinjer fra 2. verdenskrig
Minerydningsskibene (MCM Danmark) fra 2. Eskadres Division 23 startede årets sejladser slutningen af marts, efter en vinterpause. De med at jagte engelske miner i Kattegat.
Minejagten blev derefter flyttet til Faxe Bugt, hvor der er flere tyske minelinjer. I Faxe bugt blev linjerne ”Undine I” og ”Undine III” for første gang lokaliseret. Linjerne er fra 2. verdenskrig og indeholdt dengang hver op imod 300 miner.
Når en linje er lokaliseret findes de tilbageværende mineankre, og det undersøges om der ligger ueksploderede miner. Ingen miner blev fundet i Faxe Bugt, men 90 mineankre er blevet fundet og positionen fastlagt. Fundet af mineankrene og den præcise placering af minelinjen bidrager til kortlægningen af mineringen i de danske farvande.
Endvidere lokaliseredes vraget af et skib, der var sunket som følge af en minesprængning.
De tyske miner er hovedsageligt forankrede miner udlagt med skib. Minerne blev lagt i linjer for at blokere skibstrafikkens passage af stræder og bælter, og findes derfor hovedsageligt i Storebælt, Lillebælt, ved Øresund og omkring Skagen. Minerne stod umiddelbart under havoverfladen, og sprang når et skib påsejlede minen. Størstedelen af disse miner blev strøget med mekanisk udstyr umiddelbart efter krigene, så det nu kun er mineankeret, der står tilbage på havbunden.
Det er uvist, hvor mange miner der fortsat findes i danske farvande, men det skønnes, at der fortsat er flere tusinde.
Kilde: Forsvaret.dk
Kommentarer