Store Heddinge

Mobning, udelukkelser og nøgenbilleder fylder meget online

Børns onlineliv er langt fra problemfrit – og langt de fleste taler ikke med forældrene om svære oplevelser, viser en undersøgelse fra BørneTelefonen hos Børns Vilkår.

– Det var nogen i min gamle klasse, der tog et billede af mig, hvor jeg var træt. Og da de viste mig det, spurgte jeg, om de ikke ville slette det, men det gad de ikke. Og om aftenen så jeg, at de havde delt det og skrev mange grimme ting om mig.

Mere end halvdelen af de 761 børn, der har svaret på en undersøgelse på BørneTelefonen.dk, har modtaget grimme kommentarer på sociale medier. Mere end hver tredje har modtaget billeder med seksuelt indhold mod deres vilje, og fire ud af ti har oplevet at blive holdt udenfor på de sociale medier.

Samtidig viser undersøgelsen, at børnene ofte holder oplevelserne for sig selv. Hvis de går til nogen, taler de oftere med en ven, veninde eller klassekammerat end med deres forældre.

– Det er alarmerende, at så mange børn har dårlige oplevelser med andre børn på nettet. Samtidig bekræfter tallene det, vi allerede ved, nemlig at børns digitale liv for manges vedkommende er et ’Wild West’ uden særlig meget støtte fra voksne omkring dem, siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.

Der er tilsyneladende stor afstand mellem børnene og forældrene, når det drejer sig om børnenes liv på nettet. Mere end halvdelen af børnene – 58 pct. – oplever, at forældrene ved lidt eller ingenting om deres digitale liv.

– TDC ønsker at understøtte digitaliseringen på ansvarlig vis, og børn skal ikke opleve ubehagelige ting på nettet for derefter at bære rundt på det alene. Undersøgelsen fra Børns Vilkår viser tydeligt, at der er brug for at styrke dialogen mellem børn og forældre om børns onlineliv – og det vil vi meget gerne tage et medansvar for., siger koncerndirektør i TDC Group Jens Aaløse.

Forældre kan nu hente hjælp og viden til at støtte børn i deres onlineliv. Børns Vilkår og TDC lancerer i dag det digitale univers ’Forældre i en digital verden’, hvor man kan blive klædt på til at forstå børnenes onlineliv gennem ekspertvideoer, gode råd og anbefalinger. Universet er tilgængeligt for alle og nås via www.bornsvilkar.dk/tdc/digitaleforældre

Om undersøgelsen
Undersøgelsen bygger på 761 besvarelser fra børn i alderen 6-16 år, der har svaret på spørgsmål om deres onlineliv. Spørgeskemaet har ligget tilgængeligt på børnetelefonen.dk samt bornsvilkar.dk

– Mere end halvdelen af børnene har oplevet at modtage grimme beskeder på sociale medier. 53,8 pct. af dem taler ikke med nogen om det.

– Fire ud af ti har oplevet at få delt billeder af sig selv – uden de har givet tilladelse til det. seks ud af ti af de børn, der flere gange har fået delt billeder af sig selv uden deres tilladelse, taler ikke med nogen om det.

– Fire ud af ti har oplevet at blive holdt udenfor på de sociale medier.

– Mere end hver tredje har oplevet at modtage billeder med seksuelt indhold mod deres vilje.

– 58,3 pct. af børnene svarer, at forældrene ved lidt eller ingenting om deres liv på nettet.

Kommentarer