Når turismen går i fisk
Man kan meget, når man har en UNESCO Verdensarv. Men når man nu også har mulighed for at tilbyde fiskeri i verdensklasse, så kan man pludselig endnu mere.
Det har de erkendt på Stevns, hvor turismeerhvervet har taget teten til at udvikle lystfiskerturismen. Og det er en rigtig god ide, mener projektleder Niels Lagergaard Pedersen fra Fishing Zealand.
– Stevns og Møn har verdensklassefiskeri lige udenfor døren. På havørreder er I for eksempel unikke, og det er der ingen i hele Norden, der ikke ved, sagde han blandt andet, da han i sidste uge besøgte Rødvig Ferieby på Stevns. Her var Mette og Claus Høgenhaug værter for et lokalt møde mellem Fishing Zealand, der bl.a. arbejder for lystfiskerturisme på Sjælland samt lokale aktører og interessenter, der gerne ser flere waders på overnatningsstederne.
Rødvig Ferieby har selv de senere år øget indsatsen mod lystfiskere. Renseplads, udekøkken og stor overdækket bjælkeveranda med spisepladser og mulighed for opbevaring af grej er blot nogle af de tiltag, parret har sat i gang de seneste år. Og indsatsen er så småt begyndt at give resultat.
– Vi ser flere lystfiskere, og vi har også en lille tysk turarrangør, som har været her nogle gange med små grupper på 4-8 personer, fortæller Mette Høgenhaug.
Og der er meget mere at hente på lystfiskeriet. Sidste år omsatte lystfiskerne for 2,9 milliarder kroner i Danmark, og det er et marked i vækst. Det er dog samtidig en niche, der stiller særlige krav til indkvartering og fleksibel overnatning uden for mange hensyn til gulvtæpper og marmorbadeværelser, når det våde grej krænges af og hænges til tørre. Derfor er netop feriehuse og campinghytter optimale, forklarer Niels Lagergaard Pedersen
– Det, der er vigtigst for lystfiskerne, er i bund og grund, at de kan tjekke ind og ud, når det passer dem, og at eventuelle måltider er fleksible. Det kan for eksempel ikke nytte noget, at der først er morgenmad klokken 7.00, for der har de allerede været på vandet flere timer, sagde han.
De råd er velkendt viden på Møn, hvor resortchef Ole Eskling fra Møns Klint Resort gennem mange år har satset på lystfiskeriet og gjort sig mange erfaringer.
– Lystfiskeriet er en meget vigtig del af vores forretning. 60 procent af det, vi lever af, er outdoorturisme, der kan strækkes ud over højsæsonen, og der er lystfiskeri en væsentlig del. Vi har for eksempel lige haft fluefiskerfestival med 70 deltagere, og sidste weekend havde vi den store Brakvands Cup i Stege. Men man skal gøre sig klart, at det er et område, der tager tid at opbygge. Vi har brugt 10 år, og det var først efter de første 5, vi begyndte at tjene penge. Lystfiskere er gæster, der stiller krav, og tingene skal være i orden. Til gengæld er det også en gruppe, der lægger mange penge, og i dag har vi dem fra hele verden, siger han.
Alle SydkystDanmarks fire kommuner er medlem af Fishing Zealand, og du kan derfor som aktør kvit og frit trække på de muligheder, projektet tilbyder.
Kommentarer