Store Heddinge

Nej til fredningen er også nej til verdensarven

debat_stevns_tip

Åbent brev til Kommunalbestyrelsen: Borgmester Mogens Haugaard Nielsen anbefaler lørdag, at Kommunalbestyrelsen vælger helt at droppe en fredning af Stevns Klint.

Indsendt af Anita Pedersen, Hærvejen 10, Højerup, 4660 Store Heddinge.

Hvis I vælger at følge denne anbefaling, vurderer jeg, at kommunen gør det meget vanskeligt for sig selv at leve op til de forpligtigelser, som I har indgået i forhold til UNESCO.

Stevns Kommune har udarbejdet en forvaltningsplan for Stevns Klint i 2011. Planen er en del af verdensarvsansøgningen, og som I over for UNESCO har forpligtiget Jer til at gennemføre. Der er flere af de tiltag, der er nævnt i forvaltningsplanen, som er vanskelige at gennemføre, hvis der ikke etableres en fredning. Det er fx beskyttelse af klinteprofilen med udlægning af en 20m dyrkningsfrizone langs hele klinten. Hvis man ser bort fra en fredning, er der umiddelbart kun to muligheder for at sikre dette: 1) Kommunen laver en forpagtningsaftale til evig tid for alle arealer (det har kommunekassen næppe råd til) 2) Alle lodsejere ligger frivilligt 20m ud uden nogen form for økonomisk kompensation (hverken realistisk eller rimeligt).

Verdensarvsudpegningen er ikke en udpegning, som vi har for evigt. Det er en udpegning, som man hele tiden skal gøre sig fortjent til, og som løbende bliver evalueret. Derfor vil et nej til fredningen også være et nej til verdensarven!

Læs også: Borgmester skifter mening om fredningen

Når man udarbejder et fredningsforslag, laver man normalt en del baggrundsmateriale – materiale som mig bekendt endnu ikke foreligger. Det drejer sig om:

Lodsejeranalyse. Der gennemføres flere personlige samtaler med alle lodsejere. Her sker der en forventningsafstemning over ønsker og behov. Har I sikret Jer, at alle lodsejere har fået oplyst de muligheder, der ligger ved en fredning? Er det blevet oplyst, at man ikke behøver begrænse sig til 20m? At man kan forpagte jorden ud til kommunen, og dem stå for hegning, høslet, afgræsning mv. At de kan stille krav om pleje og adgang. Der er ingen grænser for fantasien.

Ejendomsmæssigforundersøgelse – en rapport der beskriver erstatningsomfanget. Har I sikret Jer, at NaturErhverv sammen med lodsejerne har værdisat alle arealer, og herigennem regnet den samlede erstatning ud. Jeg vurderer, at vi taler om 130-200.000kr/ha og samlet 3-5 mio kr (hvoraf staten forventes at betale 90%). Har I sikret Jer, at lodsejernes behov/ønsker om jordfordeling eller salg er blevet beskrevet?

Dernæst forstår jeg ikke den skrækkampagne, om hvor forfærdeligt en fredning vil være. En fredning er en gave til lodsejerne! Lodsejerne får økonomisk kompensation, de kan stille krav og det bedste er, at de har Fredningsnævnet, som de kan klage til, hvis de føler sig uretfærdigt behandlet.

I dag har lodsejerne ingen virkemidler! Jeg mener, at det er urimeligt, at I som politikere fortsat vil byde lodsejerne, at hvis de føler sig uretfærdigt behandlet, skal kastes ud i det dilemma, at de bliver presset til at sige de frivillige aftaler op, eller hvis muligt klage til Natur- og Miljøklagenævnet. Det kan I ikke være bekendt!

Jeg har kendskab til flere lodsejere, der gerne vil en fredning. De vil gerne være med til at gøre en forskel og huskes for, at de var med til at sikre klinten for eftertiden.

Jeg forventer også, at I som kommunalbestyrelse vil huskes for, at I var med til at gøre en forskel?

Så derfor udsæt punktet og giv lodsejerne samt administrationen arbejdsro til at få lavet de nødvendige analyser.

Kommentarer