Ny bog om de hemmelige koldkrigsanlæg
Stevnsfort: Danskerne får med en ny bog indblik i de mange og store anlæg, der blev opført under Den Kolde Krig
I en ny bog om Den Kolde Krig kan man læse om Stevns og Faxes rolle under Den Kolde Krig. Koldkrigsanlæggene på Stevns og i Faxe er blot nogle af de mange anlæg, der blev opført, da frygten for Warszawapagtens atomvåben var størst og filmskurken altid var en russisk spion.
Anlæggene bliver nu præsenteret i hver sit lille appetitlige kapitel i bogen ’Kold Krig – 33 fortællinger om Den Kolde Krigs bygninger og anlæg i Danmark, Færøerne og Grønland’, som Kulturstyrelsen har udgivet.
Hele to af de 25 koldkrigshistorier tager udgangspunkt i Stevns og Faxe, som lå i NATO’s forreste frontlinie under hele Den Kolde Krig. Den ene af historierne handler om overvågningen af Øresund og har Stevnsfort som sit udgangspunkt, men omfatter også f.eks. kystudkigshytten ved Stevns Fyr og minedepotet i Vemmetofte. Den anden historie sætter fokus på Københavns luftforsvar, og her er det særligt missilområderne ved Mandehoved, Stevns Fyr og på Stevnsfort, der er de væsentligste anlæg.
Noget af det særlige ved anlæggene i Stevns og Faxe er, at de dagligt havde berøring med Warszawapagtens styrker og altid var bemandede. Mange af de øvrige udpegede anlæg lå klar til indsats, men nåede aldrig at komme i aktion. I vores område var Den Kolde Krig ikke helt så kold og kunne hurtigt være blevet varm.
I bogen kan man også læse om de militære anlæg på Grønland og Færøerne, luftmeldetårnet ved Skamstrup og NATO’s olieforsyningsanlæg, der gik hele vejen op gennem Jyllands undergrund.
– Jeg er sikker på, at den vil inspirere mange til besøge nogle af stederne og tale om de spændende fortællinger fra Den Kolde Krig, så vores efterkommere kan forstå, hvad der skete i periode efter Anden Verdenskrig og frem mod sammenbruddet af Østblokken, sagde direktør for Kulturstyrelsen Anne Mette Rahbæk.
– Jeg er glad for, at Koldkrigsmuseum Stevnsfort har kunnet bidrage væsentligt til at skabe et overblik over de mere end 1.600 militære anlæg i Danmark fra Den Kolde Krig, udvælge de væsentligste og få dem beskrevet. Jeg er stolt over den nye bog, som gør denne centrale periode og nogle af dens historier tilgængelige for alle, fortæller Thomas Tram Pedersen fra Koldkrigsmuseum Stevnsfort, som gennem de sidste to år har arbejdet tæt sammen med Kulturstyrelsen omkring projektet.
– Det er vigtigt for os at få sat Stevnsfort ind i et stort perspektiv og vist, at her sad man i den skarpe ende af NATO’s forsvar.
• Bogen ”Kold Krig – 33 fortællinger om Den Kolde Krigs bygninger i Danmark, Færøerne og Grønland” er udgivet af Kulturstyrelsen.
• Bogen er på 215 sider med mange illustrationer.
• Pris: 199 kr.
• Bogen kan bestilles via museum@oesm.dk
Kommentarer