Tommestrup

Nyt danekræ fundet ved Stevns Klint

Se billedserie

Endnu et Danekræ er fundet ved Stevns Klint af Peter Bennicke fra Tommestrup ved Store Heddinge. 

Peter Bennicke har igen fundet Danekræ ved Stevns Klint Det er Peters 12. fund og det 10. fra Stevns Klint, som nu er blevet gjort til danekræ af Danekræudvalget, Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet fundet ved Stevns Klint.

Det nye fund er to ammonitter (blæksprutter) fra cerithiumkalken, er fundet ved klinteskredet ved Mandehoved.

De andre danekræ Peter Bennicke har fundet kan ses på www.kunst-natur.dk.

De to danekræ er særligt interessante, fordi mikropalæontologiske undersøgelser af aflejringerne inde i skallerne afslørede en meget forarmet mikroflora af kalkskallede fossiler. Det er typisk for det allertidligste Danien, hvor genaflejrede fossiler fra Kridt optræder sammen med nyopståede arter fra tidlig Danien.

Mikrofossilerne inde i Danekræene gør dem til de yngst kendte ammonitter (blæksprutter) i verden og antyder, at de kunne have overlevet op til 200.000 år efter astoroidenedslaget, som udløste den store masseuddøen.

Da det har været almindelig kendt, at ammonitterne (blæksprutter) uddøde ved den store katastrofe for 65 millioner år siden, må man revurderer denne opfattelse, da dette nye fund underbygger teorien om at ammonitterne overlevede kridt-tertiær grænsen.

Fundet har fået status af Danekræ på grund af sin internationale videnskabelig værdi og i øjeblikket forberedes der en artikel baseret på fundene.

Stevns Klint er en god lokalitet fremover at finde nye danekræ, men det kræver dog, at man sætter sig ind fossilernes verden, hvordan man bære sig ad med at finde – og behandle det man finder. Gør man det, er det en skøn hobby, med masser af frisk luft, motion med meditativ opladning – og måske den store gevinst.

Var der ikke blevet adgang forbudt i Stevns Kridtbrud, ville der være fundet mange danekræ der, ligesom der bliver det i andre brud rundt omkring i landet, hvor der er adgang – og forståelse for den videnskabelige og kulturelle værdi, der er i danekræ.

Hvad er danekræ?

Begrebet danekræ blev indført i forbindelse med Folketingets revision af Museumsloven i 1989. Danekræ er jordfundne naturhistoriske genstande af enestående videnskabelig eller udstillingsmæssig værdi.

Danekræ tilhører staten og skal straks afleveres til Statens Naturhistoriske Museum (Geologisk Museum, Zoologisk Museum, Botanisk Have). Bestemmelserne om danekræ er indført for at sikre de mest betydningsfulde naturhistoriske fund for den danske offentlighed. De svarer nøje til de bestemmelser, der i mere end 300 år har været gældende for danefæ – de mest betydningsfulde jordfundne, menneskeskabte genstande.

Kommentarer