Store Heddinge

Nyt vartegn opføres ved Stevns Kridtbrud

stevns_kridtbrud_2

Stevns Klint: Østdansk Turisme, EUC Sjælland og Stevns Kommune er gået sammen om at etablere et nyt pejlemærke for cykelturister på Hærvejen ved Stevns Kridtbrud.

Det stevnske pejlemærke skal iscenesætte den storslåede udsigt over Stevns Kridtbrud og fortælle historien om kalken og kridtet. Det ligger på cykelruten mellem Berlin og København, og er en del af Danmarks største cykelturismeprojekt: Powered by Cycling: Panorama.

Der bliver etableret udsigtsplatform, bænk, læ og cykelparkering. Pejlemærket ligger desuden, som et punkt på trampestien langs Stevns Klint og bringer nye oplevelser og perspektiver til de vandrende turister på Stevns.

Formanden for Natur-, Fritids- og Kulturudvalget Bjarne Østergård Rasmussen glæder sig til det står færdigt:

– Med det nye pejlemærke får Stevns Kommune et nyt vartegn, som vores mange cykelturister kan nyde godt af på vejen gennem det smukke stevnske landskab.

– Jeg er særligt glad for, at så mange gode kræfter har kunnet finde sammen om et godt, fælles projekt, siger Bjarne Østergård Rasmussen om det nye pejlemærke ved Stevns Kridtbrud.

Læring i virkeligheden

Stevns Kridtbrud, Omya A/S lægger jord til pejlemærket, som bygges af elever fra EUC Sjælland og kommunens Stjernehold.

Byggeriet af det nye pejlemærke foregår i løbet af efteråret og så længe vejret tillader det, men den officielle indvielse kommer først til foråret, hvor cyklerne bliver taget frem fra vinterhiet igen.

– For vores elever er det meget motiverende at få lov til at være med i hele samarbejdet med arkitekten og at bygge noget særligt, fortæller virksomhedscenterchef Ole Nørvang-Holm fra EUC Sjælland.

Ronni Petersen, som er en af eleverne, der er med til at bygge pejlemærket nikker.

– Jeg er ny i faget, men man lærer det jo på en helt anden måde herude end inde på skolen – og så er udsigten jo meget bedre, smiler Ronni Petersen og kigger på den udsigt, som turisterne også kommer til at nyde.

Naturlig turisme

Netop naturen og udsigten er helt særlig, når man bliver løftet endnu højere op og kan nyde både Østersøen i baggrunden og kigget de 60 meter ned i kridtgraven.

– Med pejlemærkerne får cykelturisterne en spektakulær visuel oplevelse og derudover et oplagt sted at holde en pause på turen. Der er cykelparkering, siddepladser til frokosten og informationstavler der beskriver området, forklarer Karen Lilleør, projektkonsulent hos Østdansk Turisme og fortsætter,

– Vi arbejder på at fastholde den positive udvikling ved at etablere tre pejlemærker mere efter årsskiftet, så rækken af arkitektoniske vartegn skaber en sammenhæng i den danske del af ruten mellem København og Berlin og giver den identitet.

Fotos: Stevns.dk

Fakta

Powered by Cycling: Panorama er et projekt til 25 millioner kroner der primært er finansieret af midler fra Den europæiske fond for regional udvikling og Erhvervsministeriet. Projektet skal blandt andet opgradere den danske del af cykelruten Berlin-København, herunder etablere arkitekttegnede pejlemærker langs ruten.

Det første findes allerede på Hesnæs Havn på Falster, det næste er altså netop nu under opførelse ved Stevns Kridtbrud på Stevns. NORRØN Arkitekter har tegnet begge pejlemærker.

Kommentarer