Nyt vidne: Anders blev dræbt af fire rockere
Fem år efter det brutale drab på den 22-årige mekaniker Anders Mark Hansen fra Lyderslev, i begyndelsen af marts 2012, er der dukket nye oplysninger op i sagen.
Et vidne fortæller nu, at han tror at drabet i Fællesskoven ved Rødvig var en afstraffelse foretaget af fire navngivne personer med tilknytning til det sydsjællandske rocker- og bandemiljø. Det skriver Politiken.
Blev groft mishandlet
Den dræbte blev groft mishandlet. Udover at han blev truet, slået med et baseballbat, trukket rundt på jorden og skåret i ansigtet fik han armene bundet om på ryggen med tykke plastikstrips. Derefter blev han bundet stramt om halsen med et bælte og hængt stramt op på anhængerkrogen på sin bil.
Dømt for jalousidrab
Den dengang 33-årige sygemeldte fængselsbetjent Thorsten Thomsen fra Store Heddinge blev både dømt for drabet både ved byretten og landsretten. Motivet skulle være at han var blevet jaloux over nogle sms’er mellem hans kæreste og mekanikeren.
Han fik 14 års fængsel, selvom der manglede fældende beviser. Han har hele vejen igennem nægtet sig skyldig.
Nyt vidne: Det var en straffeaktion
Det anonymt vidne har afleveret en skriftlig erklæring til Thorsten Thomsens advokat, Mikkel Holm Nielsen. Her oplyser han at fire navngivne mænd fra med tilknytning til det sydsjællandske rocker- og bandemiljø er de sande drabsmænd.
Advokaten har ifølge Politiken sendt erklæringen videre til Den Særlige Klageret og bedt om at få genoptaget sagen.
– Vi har over for klageretten fremlagt en erklæring fra et vidne, som er i stand til at navngive fire gerningsmænd til drabet. Vidnet har ikke selv overværet drabet, men har fået oplysninger fra miljøet. Vidnet kan også fortælle, at drabet skulle være sket som led i en rocker- eller banderelateret straffeaktion, siger Mikkel Holm Nielsen til Politiken.
Det nye vidne er bange for repressalier mod ham, så han ønsker ikke at stå frem, oplyser Mikkel Holm Nielsen.
– Da det er et rocker- og banderelateret drab, er vidnet med rette bange for sin egen sikkerhed. Men han har erklæret sig villig til over for klageretten at afgive en forklaring om sin viden, hvis hans sikkerhed kan garanteres, siger Mikkel Holm Nielsen til Politiken.
Rockersporene blev aldrig efterforsket
Den morddømte Thorsten Thomsen har fortalt, at Anders Mark Hansen havde sagt til ham, at han havde problemer med nogle rockere og at han troede at drabet kunne være en afstraffelse.
Thomsen var i retten sammen med en anden mand, RE der ligeledes blev tiltalt i sagen. Thorsten Thomsen og RE har begge forklaret, at de var vidne til, at den anden mishandlede Anders Mark Hansen. Nu er spørgsmålet om de kørte den dræbte ud i Fællesskoven i hans egen bil, for at aflevere ham til andre, der yderligere maltrakterede ham og stod for selve drabet. Thomsen blev dømt for drabet. Den anden slap med to år for medvirken.
Dårlig samvittighed
Det er dårlig samvittighed, der har fået det nye vidne til at træde frem her fem år efter drabet, forklarer advokat Mikkel Holm Nielsen til Politiken. Det piner vidnet at en uskyldig kan være dømt 14 års fængsel.
– Som jeg forstår det, er det et spørgsmål om samvittighed. Personen har haft en viden i flere år, men har ikke længere syntes, at man kunne leve med, at der var en, som på snart 6. år sidder fængslet for et drab, som man har oplysninger om er begået af nogle andre, siger Mikkel Holm Nielsen til Politiken.
Vidnet har intet set
Vidnet har ikke overværet drabet, men har informationerne om de fire navngivne rockerrelaterede personer fra ’miljøet’.
Den Særlige Klageret kan høre vidnet
Den morddømtes advokat forsøgte sidste år at få klageretten til at revurdere sagen, fordi Thomsen mener, at den rocker-vinkel på drabet, han havde kendskab til, ikke blev tilstrækkeligt efterforsket og fremlagt i retten. Den Særlige Klageret mente dog ikke at det var nok til en genoptagelse af sagen.
Advokat Mikkel Holm Nielsen håber nu at klageretten vil tage det helt usædvanlige skridt selv at afhøre vidnet og vurdere dets troværdighed. Der er nemlig hjemmel i Retsplejeloven til, at klageretten selv kan afhøre vidnet. Desuden har politiet har mulighed for at efterforske de nye informationer i sagen, selvom der er fældet en dom.
Anklagemyndigheden afviser
Men måske advokaten håber forgæves. Anklagemyndigheden mener ikke, at der er grund til at afhøre det nye vidne, oplyser han til Politiken.
– Vi har afgivet en udtalelse til Den Særlige Klageret, fordi den dømte har bedt om at få sagen genoptaget. Det er nu op til klageretten at afgøre, om der skal ske genoptagelse. Så længe sagen bliver behandlet af Den Særlige Klageret, mener jeg ikke, at det vil være rigtigt af mig at uddybe yderligere. Det er ikke anklagemyndigheden, der bestemmer. Det gør Den Særlige Klageret, siger vicestatsadvokat Eva Rønne fra Rigsadvokaten, som er den højeste anklagemyndighed, i en skriftlig udtalelse til Ekstra Bladet.
– Jeg synes det er stødende, at de ikke vil finde ud af, hvad der er i det her. Jeg kan godt se deres reservationer, men at de ikke er interesseret i at finde ud af, om der er en anden sandhed end den, de mente der var i sin tid, forstår jeg ikke. Politiet kan af egen drift efterforske og sige, at vi vil godt tale med den pågældende og høre nærmere. Men at man helt afviser at foretage sig noget, det synes jeg er stødende, siger Mikkel Holm Nielsen til Ekstra Bladet.
– man burde se på oplysningernes karakter. Og her er der tale om en drabssag, hvor en mand har fået 14 års fængsel, og hvor der er nye og meget konkrete oplysninger i sagen, siger advokaten.
Den Særlige Klageret forventes tidligst at tage stilling til, hvad der skal ske med de nye oplysninger til efteråret.
Politiken har forgæves forsøgt at få kommentarer til de nye oplysninger fra både Midt- og Vestsjællands Politi og Statsadvokaten i København.
Kommentarer