Fra øst til vest for at udvikle partnersamarbejdet

Ved Vadehavet har de fuld fart på partnersamarbejdet med nationalparken og verdensarven. Det vil man også have på Stevns, derfor er Stevns Erhvervsråd, Verdensarv Stevns og turismekonsulenten på Stevns, Thor Nielsen, taget vestpå for at finde inspiration til at udvikle partnerprogrammet ved verdensarven og erhvervssamarbejdet på tværs af Stevns.
Helt ude vestpå, der hvor vinden for alvor kan få fart på over de flade stræk, og hvor tidevandet definerer livet, formår erhvervsdrivende i mange forskellige brancher at samarbejde på kryds og tværs i partnerprogram Vadehavet. På den måde sikrer de merværdi til egne og andres produkter eller oplevelser, og kan give kunder og gæster endnu mere med sig.
Erhverv og turisme hånd i hånd
På Stevns har man arbejdet med partnerprogrammet under Verdensarv Stevns siden 2014, men vil gerne udvikle det endnu mere.
– Vi har så mange dygtige kræfter på Stevns. Her er fødevareproducenter, overnatningssteder, spisesteder, kunstnere, formidling, medier og mange andre. Mange er allerede med i vores partnerprogram, men vi skal udvikle det og blive endnu bedre til at skabe værdi for verdensarven og for virksomheder og organisationer, derfor er vi taget fra øst til vest for at lade os inspirere, siger Tove Damholt, direktør i Verdensarv Stevns, som også fremhæver det helt afgørende for programmet, nemlig at Stevns Erhvervsråd og turismekonsulenten er med som drivende kræfter i udviklingen af programmet.
En af de primære målgrupper, som partnerne ved Vadehavet gerne vil nå, er turisterne. Dem fokuserer man også på på Stevns. Erhvervschef i Stevns Erhvervsråd, Thomas Christensen er også med på turen til Vadehavet.
– Jeg ser partnerskabsprogrammet omkring Stevns Klint som en kæmpe mulighed for at løfte vores lokale turismevirksomheder og dermed også vores turistmæssige tilbud til alle de gæster, der besøger Stevns. Derfor ser jeg også frem til at hente værdifulde inputs med hjem fra turen til Vadehavet. Jeg har forstået, at de har skabt en løsning, der netop løfter både aktørerne og verdensarven og binder det hele sammen, og det er netop det, som vi også skal have til at fungere så godt som muligt her.
– Turen skal gerne give en masse inspiration til, hvordan vi også i hele Stevns kommune kan løfte samarbejdet mellem de forskellige erhvervsdrivende, og med mine briller skal vi have mere fokus på den samlede fortælling til turisterne, fastslår Thor Nielsen, turismekonsulent ved Stevns Erhvervsråd.
Han har haft fokus på samarbejdet mellem de stevnske erhvervsdrivende til gavn for turismen hele sin ansættelse. Blandt andet har han arbejdet tæt med Stevns Fødevarenetværk og Bed & Breakfast-stederne for at give turisterne mere med hjem fra deres ophold på Stevns. Derfor er han også glad for at turen både byder på besøg hos et Bed & Breakfast med forplejning med egnsretter, og besøg hos både fødevareproducenter og forskellige formidlere.
Potentiale i partnersamarbejde
Partnerprogrammet på Stevns har budt på fællesdag med undervisning i verdensarven og Stevns Klint, en brochure og et fælles logo, men planerne er større.
– Vi har et kæmpe potentiale for vækst på både turisme- og samarbejdsområdet, og vi er på nogle områder i den spæde start med at realisere dette, og i den fase har vi brug for alle de dybe tallerkener, som andre har opfundet, fortæller Thomas Christensen, som er en vigtig medspiller i udviklingen af partnerprogrammet på Stevns. En udvikling der arbejdes hårdt med de næste måneder.
– Der er, som Thomas siger, et uudnyttet potentiale i partnersamarbejde, siger Tove Damholt og fortsætter:
– derfor arbejder vi nu på at styrke og udvikle programmet for Stevns Klint Partner til et nyt niveau. Det skal simpelthen give mere værdi for både partnerne og verdensarven at indgå i det samarbejde, og det kan vi i fællesskab få til at ske.
Verdensarv Stevns og Stevns Erhvervsråd forventer at kunne præsentere det nye partnerprogram ved en nytårskur i starten af 2018.
FAKTA:
Vadehavet som verdensarvsområde, strækker sig fra den sydlige del af Esbjerg Kommune og helt til den hollandske ø, Texel. Den tyske og hollandske del blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 2009, mens den danske del blev optaget i 2014.
I 2010 blev den danske del af Vadehavet udnævnt til dansk Nationalpark.
Stevns Klint blev optaget på UNESCOs liste for verdensarv i 2014.
Vadehavet arbejder med to partnerprogrammer, et for partnere til nationalparken og et for partnerskaber med verdensarven.
Stevns Klint Partnerprogram blev lanceret i 2016 og står foran en større udvikling til gavn for partnerne og Stevns.
Partnerprogrammet på Stevns er et gensidigt forpligtende samarbejde, der både brander de stevnske verdensarvsprodukter og sikrer, at verdensarvens hovedfortælling om det dramatiske kapitel i Jordens historie når bredt ud.
Kommentarer