Samfund

Politisk fokus på de afviste gymnasieelever fra Stevns og Faxe

52 kommende gymnasieelever fra det sydlige Stevns og den østlige del af Faxe kommune er blevet afvist af det nærmeste gymnasium, Køge Gymnasium, som ellers er det mest naturlige valg i begge kommuner.

Køge Gymnasium er meget populært og har på grund af stor søgning blandt andet måttet afvise 52 elever, fra blandt andet Store Heddinge og Rødvig på Stevns, foruden Faxe og Faxe Ladeplads. De unge fra Stevns og Faxe er blevet afvist fordi de bor længere væk end mange af de andre elever, der har søgt ind på gymnasiet.

Læs også: De unge på Stevns kommer sidst i køen

Det viser sig at eleverne fra Køges nabokommuner, Ishøj, Greve og Solrød der selv har gymnasier, nu har fortrinsret i forhold til elever fra Stevns og Faxe, der ikke har et gymnasium i nærheden.

Ekstraordinært punkt på dagsordenen

Sagen kommer på som et ekstraordinært punkt, når Kommunalbestyrelsen holder deres næste møde, torsdag den 27. april klokken 18 i Frøslev Forsamlingshus. Her vil Kommunalbestyrelsen tage stilling til, hvilke skridt Stevns Kommune skal tage for at hjælpe de unge.

Læs også: Ti unge fra Stevns nægtet optagelse på Køge Gymnasium

Køge Gymnasium håber på en politisk løsning

Samtlige afvisninger er sket på grund af afstandskriteriet. Ifølge gymnasiets rektor ligger det sydlige Stevns og det østlige Faxe ligger langt fra alle almene gymnasier, og unge fra disse områder vil derfor altid på grund af afstandskriteriet komme sidst i køen.

Læs også: Gymnasieansøgere fra Faxe og Stevns stilles ringere end andre unge

– Unge i samme by og endog på samme vej kan blive sendt til forskellige gymnasier, og i år har vi sågar oplevet, at reglerne dikterede en adskillelse af et tvillingepar fra Sydstevns. I den sidstnævnte sag har Køge Gymnasium søgt og gennem fordelingsudvalget fundet en menneskelig løsning, men da løsningen indebærer et brud på reglerne, risikerer fordelingsudvalget en påtale og Køge Gymnasium sanktioner fra Undervisningsministeriet, udtaler rektor for Køge Gymnasium, Peter Schiødt og han fortsætter:

– Fra Køge Gymnasiums side har vi ikke mulighed for at foretage en selvstændig vurdering.

Rammer skævt i landdistrikterne

De nye afstandskriterier giver god mening i Storkøbenhavn, men rammer skævt i landdistrikterne. De unge fra Stevns og Faxe skal nu pendle til Køge, for at komme videre til de næste gymnasier, i Solrød, Haslev eller Næstved.

– Det er trist og kedeligt at en gruppe elever bliver ramt af det her. Vi skal have kigget på, hvordan vi helt generelt fordeler de unge på gymnasierne, men det hjælper ikke de elever fra Stevns og Faxe, der er blevet afvist i år, siger Anni Matthiesen (V), ordfører for børn, undervisning og natur til TV ØST. Og hun fortsætter:

– De nuværende regler rammer skævt i landområderne. Når vi til efteråret skal se på den måde, som vi fordeler eleverne, forestiller jeg mig én model i forhold til storbyerne og en anden i forhold til landområderne.

Undervisningsministeren er underrettet om problemet

Rasmus Englund, der er skoleleder på Stevns Friskole og spidskandidat for LA i Stevns Kommune, mødte i weekenden undervisningsminister Merete Riisager (LA) på Liberal Alliances landsmøde. Han fortalte undervisningsministeren at det nye afstandskriterium har store konsekvenser for de unge i Faxe og Stevns kommuner, der fravælges til fordel for unge, der har meget kortere vej til det nærmeste gymnasium.

Læs også: Skal unge på det sydlige Stevns have en ungdomsuddannelse?

– Hun blev gjort opmærksom på problemet, og at afstandskriteriet har nogle formentlig utilsigtede og i hvert fald urimelige udfordringer for vores unge. Jeg gjorde hende opmærksom på, at problemet let kan løses ved at tilføje en bestemmelse til bekendtgørelsen, hvor der står, at alle unge garanteres en plads på det gymnasium, der ligger tættest på deres bopæl, siger Rasmus Englund til Dagbladet.

Kommentarer