Store Heddinge

Prinsessen kastede royal glans over Stevns Klint

StevnsKommune_Fest_Verdensa

Stevns Kommune: H.K.H. Prinsesse Marie kastede tirsdag eftermiddag royal glans over Stevns Klint

I går fejrede Stevns Kommune officielt, at Stevns Klint i juni blev udpeget til at være UNESCO Verdensarv. Det blev en dejlig fest og en værdig markering af klinten som verdensarv.

H.K.H. Prinsesse Marie, protektor for Den danske UNESCO-nationalkommission, tog del i festen og brugte i sin tale blandt andet disse ord om begrundelsen for, at lige netop Stevns Klint er værdig til at være verdensarv:

– Stevns Klint er optaget, fordi Verdensarvskomitéen har slået fast, at klinten er det bedste sted på Jorden at se spor fra dengang dinosaurerne uddøde. Og fordi Stevns Klint har været i fokus for forskning i, hvad der kan påvirke livets udvikling.

– Stevns Klint er ikke kun en smuk dansk naturperle. Den er også et enestående bevis for en dramatisk periode i livet på jorden. En historie om dinosaurer, meteorer og en voldsom og brat afslutning, som fanger både børn og voksne. Den bidrager til at åbne vores øjne for livets lange og komplekse udvikling og kan give en bedre forståelse for det liv, som findes i dag.

– Det bør inspirere os til at hjælpe hinanden med tage vare på vores fælles jord’.

Læs også: H.K.H. Prinsesse Marie på besøg i Højerup

Udover Prinsesse Marie talte også Poul Bache, konstitueret direktør i Kulturstyrelsen, Tove Damholt, direktør for Østsjællands Museum og kommunens borgmester, Mogens Haugaard Nielsen, som var begejstret for UNESCOs blåstempling af Stevns klint:

– Vi er naturligvis meget stolte over Stevns Klints optagelse på UNESCOs liste over verdensarv. Vi er på Stevns meget bevidste om de forpligtigelser, der følger med denne optagelse. Den vigtigste opgave består i at bevare dette sted for eftertiden og formidle denne begivenhed, som er af universel betydning for menneskeheden, fortalte borgmesteren i sin tale. Og han fortsatte:

– Det har været et meget stort arbejde, men samtidig en spændende opgave de sidste 2-3 år, at gøre os klar til optagelsen, men med optagelsen er vi jo kun lige begyndt. Nu hvor rusen og stoltheden har forplantet sig, begynder næste step, hvor vi skal leve op til ånden i konventionen, som UNESCO naturligvis vil være opmærksomme på, hvordan vi forvalter.

Festen løb af stablen i Højerup, som er udset til at være centrum for det kommende besøgscenter og formidlingen af Stevns Klint som verdensarv. Højerup var i øvrigt i 2010 med i opløbet om at blive kåret som Danmarks smukkeste landsby, så hvad er mere passende end, at lige netop Højerup er centrum for verdensarven.

Næste store milepæl i arbejdet med Stevns Klint som verdensarv bliver at etablere det besøgscenter i Højerup, som skal danne ramme om den fremtidige fortælling om klinten.

Foto: Alfred og Mie hjalp Stevns Kommunes borgmester, Mogens Haugaard Nielsen med at tage imod Prinsesse Marie. (Stevns.dk).

 

Fakta

Stevns Klint er en geologisk lokalitet i verdensklasse. Midt i den hvide klint er et tyndt, mørkt lag af ler, som kaldes Fiskeler. Leret rummer historien om den asteroide, der ramte jorden for 66 millioner år siden, hvor halvdelen af alle dyrearter, herunder dinosaurerne, uddøde.

Danmark har seks verdensarvssteder: Jelling blev som det første sted i Danmark optaget på listen for 20 år siden, og siden er Roskilde Domkirke og Kronborg Slot samt Ilulissat Isfjord i Grønland som en del af Rigsfællesskabet kommet til. I juni blev de to sidste steder udpeget – Stevns klint og Vadehavet.

 

Kommentarer