PTSD-forening åbner værested ved Holtug til maj
Holtug: Landsforeningen for PTSD i Danmark åbner en base for medlemmerne på Holtug Gård per 1 maj.
Tirsdag den 5. maj mellem klokken 12 og 18 inviterer Landsforeningen for PTSD i Danmark til åbningsreception på deres nye landsted på Holtug Gård.
Landstedet ligger i lutter idyl på Holtug Linievej 34 ved Holtug nær Store Heddinge på Stevns. Der er et stort boligområde, en gildesal eller slyngelstue med billard, dart og bordtennis, der er masser udenoms bygninger, der er skøn natur, en sø og så er det planen at der skal være forskellige dyr.
Foreningen vil lave værksteder hvor medlemmerne kan være kreative. Desuden vil der blive mulighed for at plante blomster, lave urtehave, lave terrasse, ordne sø og gøre stedet hyggeligt.
Planen er at værestedet skal have en psykolog og socialrådgiver tilknyttet.
– Vi ved desværre, at mange med PTSD ikke henvender sig i sundhedsvæsenet for at bede om den relevante hjælp. De er derfor ekstra udsatte og sårbare – og har svært ved at bede om hjælp, da de qua deres symptomer faktisk isolerer sig og helt vil undgå kontakten til andre mennesker (undgåelsesreaktioner) hvilket betyder, at det kræves en anderledes tilgang til at få PTSD-ramte ind i selve sundhedssystemet – og derfra på rette hylde, fortæller Sandie Berg, der er formand for foreningen. Og hun fortsætter:
– Vi kan igennem vores landsted give folk ligesindede at tale med, få dem ud af deres isolation, mildne deres angst og depression samt få dem til at føle sig noget værd. De får dermed et afbræk i hverdagen, til stor gavn for deres familier. Vi kan endvidere rådgive, undervise samt henvise til aktiviteter der kan motivere PTSD-ramte til at få den korrekte hjælp.
Landstedet vil blandt danne rammen om månedlige weekendophold, med start allerede i maj måned. I første omgang vil prisen være 100 kroner per dag for jyder og fynboer, der skal over broen og 150 kroner per dag for alle andre. Opholdene tilbydes både for PTSD-ramte og pårørende. Senere vil der blive mulighed for akutophold for medlemmer af foreningen.
– Bestyrelsen har også både sommerfest og julefest på tegnebrættet, både for ramte og pårørende, ligesom de har talt om at holde juleaften sammen, fortæller Sandie Berg, der er formand for foreningen.
Foreningens bestyrelse er i fuld gang med søge relevante midler, men opfodrer også til at man melder sig ind. Et medlemskab koster 250 kroner om året og støttemedlemskab koster 25 kroner om måneden. Kontingentet kan indbetales på reg.nr: 5361, konto nr: 0252479.
Til receptionen vil der blive serveret kartoffelsalat, grøntsagstærte og frikadeller. Der vil desuden blive budt på øl, vand og vin. Derfor er det vigtigt, at man melder sig til, til Sandie Berg på formand@ptsdidanmark.dk
Alle er velkomne.
Åbningsreceptionen afholdes tirsdag den 5. maj mellem klokken 12 og 18 på Holtug Gård, Holtug Linievej 34, Holtug.
PTSD – Posttraumatisk stress kan ramme ALLE.
Post-traumatisk stress syndrom (PTSD) er en psykisk tilstand, som opstår på baggrund af én eller flere traumatiske hændelser og som har store konsekvenser for dem, der rammes.
Mange tror fejlagtigt, at det kun rammer Veteraner og krigsofre, men det gør det langt fra, det er i højere grad civile der bliver ramt af PTSD.
De fleste af dem der får PTSD i Danmark er voldsramte kvinder, incestofre, voldtægtsofre, voldsofre og ofre for hjemmerøveri. Derudover er arbejdsskader skyld i mange PTSD tilfælde. Det er særligt politifolk, sygeplejersker, fængselsbetjente, brandmænd, falckreddere, togførere, socialrådgivere, journalister der rammes af PTSD.
PTSD griber omfattende ind i den enkeltes evne til at udføre de mest basale opgaver i hverdagen og forårsager reaktioner i både sind og krop – meget ofte reaktioner som om man stadig befandt sig i centrum af det traumatiske.
Den traumatiske hændelse fortsætter således, på flere måder, med at bryde ind i tilværelsen hos det enkelte menneske. De daglige genoplevelser og det daglige tankemylder, er ukontrollerbare “indbrud” i den enkeltes psyke, der efterfølges af ligeså ukontrollerbare følelser.
Det er langt fra alle læger, eller sagsbehandlere i kommunerne, der er fortrolige med diagnosen Posttraumatisk Stress syndrom. Diagnostik og behandling er stadig alt for tilfældig og baseres på ujævn emperi, da mange sagsbehandlere og læger endnu ikke har den store erfaring med PTSD. Det betyder, at PTSD-ramte jævnligt får forkerte og upræcise diagnoser som angst, depression eller udbrændthed.
Dette arbejder foreningen på at ændre, blandt andet via målrettet oplysningsmateriale.
Kommentarer