Samfund

Rejsebrev: Stevns ungdomsskole er i Skotland

Et hold fra Stevns Ungdomsskole er i perioden 25.6 – 5.7 på rundtur i Skotland. Der vil i den nærmeste fremtid komme nogle dagbogsberetninger fra turen, i form af nogle rejsebreve.

Rejsebrev 1 Stevns Ungdomsskole, Skotland sommeren 2017.

Søndag den 25. og mandag den 26. juni

Holdet mødtes til afgang på Store Heddinge skole søndag aften. Turen gik herefter gennem Tyskland og Holland, med ankomst til Amsterdam tidligt mandag morgen.

Holland er arealmæssigt på størrelse med Danmark, men har et indbyggertal på ca 17 millioner mennesker. Bl.a. dette gør, at man konstant søger at inddæmme nyt land. En del af landet ligger faktisk under havets overflade (deraf navnet Nederland). Som eksempel kan nævnes at Amsterdam ligger 1 meter under og lufthavnen Schiphol ligger hele 5 meter under havets overflade. For at kunne kontrollere vandstanden, er den indre by bygget op omkring kanaler (grachter), med nogle effektive slusesystemer. Rundturen i Amsterdam startede på hovedbanegården. Denne er bygget på en kunstig ø, og bæres af mere end 16.000 solide træpæle. Et imponerende værk i sig selv. Rundturen fortsatte med en introduktion til Dam-pladsen, der fra starten af 70´erne har været fast samlingssted for unge fra hele verden. Derefter var det tid til at opleve Amsterdam på en kanalrundfart. Her oplevede man de maleriske huse der har Deres helt specielle historie.

Fra gammel tid har man betalt skat efter hvor bredt et hus var. Dette gjorde at man igennem tiderne har bygget husene meget smalle. Til gengæld er de dybe og høje. I toppen er der monteret en kraftig lastebom, således at man kan løfte tunge ting som f.eks møbler opad. Disse lodses herefter ind igennem vinduerne. For ikke at skade vinduer og murværk i denne ”proces”, har man bygget facaderne således at de skråner en smule udad.

Turen gik herefter gennem ”the red light district” ned til Waterloo Plein.. Her er der dagligt et etnisk marked, med alle mulige og umulige tilbud. Der var også tid til en lille tur på Kaalver Straat, som er Amsterdams svar på strøget i København.

Sidst på eftermiddagen gik turen til Ijmuiden, som er Amsterdams havn.

Efter det sædvanlige kaos ved indtjekningen på færgen., gik holdet ombord og indtog straks de fine kahytter. Her blev der hurtigt dømt angreb på skibets store buffet, inden holdet næsten omgående tørnede ind.

Tirsdag den 27. juni

Morgenbuffet´en var sat til kl. 7. Herefter var der god tid til bad mv, inden skibet lagde til i Newcastle.

Første punkt på dagens program var besøget på Holy Island, eller Lindisfarne som øen også hedder.

Dette sted har stor nordisk interesse, da det er her at vi finder den første beskrivelse af vikingernes hærgen. Ifølge den angelsaksiske krønike blev øen angrebet af vikingerne d. 8. juni 793. Sagen var at man i klostrene gemte alle de lokale skatte og værdier. Ingen kristne kunne finde på at angribe et kloster, da det ville medføre at man aldrig ville kunne igennem skærsilden, efter sin død. I den katolske tro indgår det at man efter sin død skal renses for sine synder. Dette sker ved at man skal igennem skærsilden, inden man kan komme i himlen. Jo flere synder des større lidelser i denne proces. Vikingerne var imidlertid totalt ligeglade med dette. For dem betød døden bare at man drak videre med gutterne oppe i Valhalle. På før nævnte dag angreb de øens kloster og brændte det ned til grunden under anførsel af Torgil Eenøje. Dette indvarslede en periode på ca 273 år (Slaget ved Hastings år 1066), hvor vikingerne hærgede de Brittiske øer.

Efter dette historiske input gik turen videre til vores bestemmelsessted Newtonmore i det skotske højland.

Her blev holdet indlogeret på det ydmyge, men hyggelige Strathspey mountain hostel.

Efter de 3 klassiske spørgsmål:

Hvornår er vi der? Hvad skal vi lave bagefter? Hvad er koden til Wifi? Derefter faldt der igen hurtigt ro over feltet.

Dagens madhold tilberedte hurtigt en gang spaghetti med bøffer fra medbragt grill

Onsdag den 28. juni

Første punkt på dagens menu var højlandsvandring. Denne foregik i det smukke Cairngorm område i nærheden af Loch Morlich og Aviemore. Det er muligt at køre op i terrænet i bil, til det punkt der hedder Cairngorm lodge. Herefter foregår den videre opstigning til fods. Dette foregår i et malerisk landskab, med den ene smukke udsigt efter den anden. Vejret viste sig fra sin bedste side, så der var fin stemning i hele flokken. Efter et par dejlige men hårde timers vandring, og rigelig sol i hovederne – gik turen igen nedad til Cairngorm lodge.

Efter en pause i Aviemore, hvor der blev provianteret, gik turen videre til Kingussie, hvor vi overværede en fremragende demonstration af hvordan man træner fårehunde. Det var utroligt hvordan fårehyrden Neil kunne styre sine 18 hunde, udelukkende ved hjælp af fløjtesignaler. Neil fortalte om livet som fårehyrde. Og alle de ting der relaterede sig til dette job. Efter demonstrationen af hundetræningen gav Neil et lynkursus i hvordan man klipper får på den gode gammeldags måde. Nemlig ved hjælp af saks. Ingen maskiner her. Et par af vore unge mennesker prøvede herefter den ædle kunst. Ingen får led nogen nævneværdige skader!

Ved hjemkomsten gik næste madhold i gang med det overdådige aftensmåltid: Spaghetti og kødsovs.

Kommentarer