Rekord år for vandrefalkene på Stevns Klint
Stevns Klint: Det lykkedes for vandrefalkeparret på Stevns Klint at få alle fire unger på vingerne
Vandrefalkene på Stevns Klint fik alle fire unger på vingerne.
Det har i det hele taget været et rekord år for de sjældne vandrefalke, der yngler flere steder i Danmark med stor succes. Verdens hurtigste fugl har ellers været udryddet i mange år, men de begyndte så småt at vende tilbage i i 1990-erne.
Fakta: Verdens hurtigste fugl
Vandrefalken fanger næsten udelukkende flyvende fugle, som den styrtdykker efter og rammer med fødderne. Disse styrtdyk er normalt med en fart på 150-200 km/t for at beskytte sig selv ved mødet med byttedyret, men der er registreret tophastigheder på op til 389 km/t. Vandrefalken er således verdens hurtigste fugl.
Kilde Naturstyrelsen
Mindst ti vandrefalkepar har ynglet i Danmark i år. De har tilsammen fået over 20 unger på vingerne. Det viser Dansk Ornitologisk Forenings optælling for Naturstyrelsen.
Den foretrukne lokalitet er Møns Klint og her fløj ti eller 11 vandrefalkeunger fra reden i år. På Stevns Klint var der et par, der fik fire unger på vingerne. De fire unger, to hunner og to hanner blev i øvrigt ringmærket den 24. maj.
Læs også: Vandrefalkenes fire unger blev mærket i fredags
De øvrige steder med vandrefalkeunger er Skærbækværket ved Kolding med ét par og tre unger, Enstedværket ved Åbenrå med ét par og én unge og Mulekleven på Bornholm med to par og tre unger. Parret på Radisson Hotel i København fik ikke unger i år. Det skriver Naturstyrelsen.dk.
– Falkene vender tilbage til de samme steder og yngler i faste par år efter år. Det giver erfarne forældre, og det er formentlig en af de vigtigste forklaringer på, at det lykkes dem at opfostre flere og flere unger, siger forstfuldmægtig Mads Brinck Lillelund fra Naturstyrelsen i Storstrøm.
Vandrefalken foretrækker lodrette, ufremkommelige og uforstyrrede lokaliteter, hvilket kan være svært at finde i Danmark. Det kan betyde at unge falke må ruge på mindre gode ynglepladser, idet de mere erfarne fugle har taget de bedste pladser.
Læs mere om vandrefalken på Naturstyrelsens hjemmeside.
Fakta: Forfulgt og forgiftet
Vandrefalkens dramatiske nedgang i 1950-60’erne skal søges i forfølgelse, beskydning, ægsamling, ungetyveri og miljøgiftenes dødelige indvirkning på naturen og dyrelivet. Den forsvandt som ynglefugl fra Stevns i 1950’erne, fra Bornholm i 1961 og fra Møns Klint i 1972.
På baggrund af udsætnings- og beskyttelsesprojekter i Sverige og Nordtyskland spredte bestandene sig igen op gennem 1990’erne, og vi fik igen de første observationer af falke på Møns Klint i 1995. Som ynglefugl var den tilbage i den danske natur i 2001.
Kilde Naturstyrelsen
Kommentarer