Ringe mobil- og bredbåndsdækning på Sjælland
Region Sjælland: Et stort antal borgere og virksomheder på Sjælland oplever problemer med dårlig mobil- og bredbåndsdækning.
På Sjælland er det ikke nogen selvfølge, at virksomheder eller borgere kan bruge mobiltelefon eller gå på internettet. Det viser en ny undersøgelse, som Gallup har gennemført for Region Sjælland blandt 1.000 borgere og 500 virksomheder. Undersøgelsen tegner et tydeligt billede af, at især landområderne er kraftigt påvirket af manglende dækning på både mobil og bredbånd.
Blandt borgerne viser undersøgelsen, at 15% af alle borgere har større eller mindre udfordringer med mobildækning i egen bolig. Hver fjerde borger i landdistrikter har udfordringer med mobildækningen i egen bolig.
Læs også: Stevns vil ansøge om lån til bedre mobildækning
Blandt virksomhederne viser undersøgelsen, at 13 procent af alle regionens virksomhederne oplever, at deres nuværende internetløsning lever ’dårligt’, ’meget dårligt’ eller ’virkelig dårligt’ op til virksomhedens behov for at være online.
Hver anden virksomhed i et landdistrikt peger på, at en hurtigere internetforbindelse vil betyde, at virksomheden kan påtage sig nye opgaver eller kunne blive mere effektiv. Hver femte af de virksomheder, som ikke er tilfredse med internetdækningen, tilkendegiver samtidig, at de er tvunget til at flytte, hvis netværket ikke bliver bedre.
Stabil forbindelse altafgørende
Jens Stenbæk, regionsrådsformand i Region Sjælland, peger på, at en stabil mobil- og internetforbindelse i dag er altafgørende, hvis man vil have mennesker og virksomheder til at flytte til yderområderne.
– Mobil- og bredbåndsforbindelse er en fuldstændig fundamental infrastruktur. Uden en god digital infrastruktur kan vi ikke skabe udvikling, vækst og arbejdspladser i Danmark uden for de store byer. Den digitale infrastruktur er med andre ord lige så central som el- og vandforsyning. Derfor haster det også med at komme den digitale ulighed til livs. Ikke kun på Sjælland men i hele Danmark, siger Jens Stenbæk.
Kommuner og region vil finde løsninger
De 17 kommuner i regionen og Region Sjælland arbejder sammen om at sikre at alle borgere og virksomheder får lige adgang til den helt fundamentale digitale infrastruktur.
Niels Hörup, formand for kommunekontaktrådet i Region Sjælland, er enig i, at vi skal have lige digitale vækstvilkår i hele Danmark.
– Det er nu, at vi skal handle, så alle virksomheder og borgere kan leve et fuldt digitalt liv, hvor der ikke er huller i dækningen. Etableringen af en bredbåndsfond vil være et skridt i den rigtige retning, siger Niels Hörup.
I dag går indtægterne fra salget af licenser til mobilselskaberne ind i statskassen. De midler kan bruges til at forbedre netdækningen i de områder, hvor der ikke kommer bedre dækning på markedsvilkår, lyder det fra Niels Hörup og Jens Stenbæk. De er enige om, at det fælles samarbejde mellem det lokale og regionale niveau er afgørende for at få gjort noget ved problemet.
– Vi har fælles udfordringer, og kommunerne og regionen er fælles om at finde løsningerne, lyder det samstemmende.
Skattefradrag og tilskud som incitament
Jens Stenbæk konstaterer, at der i yderområderne næppe af sig selv kommer bedre mobil- og bredbåndsdækning på markedsvilkår.
– Dér hvor markedet ikke når ud, må vi finde nye løsninger, hvor det offentlige går sammen med tele- og bredbåndsselskaber om at udvikle nye modeller. Personligt tror jeg også, at vi bør kigge på, om vi med skattefradrag og tilskud kan give borgere og virksomheder incitament til selv at etablere bedre mobil- og bredbåndsdækning i de områder, hvor markedet ikke når ud, siger Jens Stenbæk.
Der er eksempelvis mulighed for energitilskud til solceller, men når det kommer til den fundamentale digitale infrastruktur, skal markedet selv klare det.
Jens Stenbæk foreslår, at der for eksempel kan gives tilskud til den enkelte husstand, som etablerer en højhastigheds-bredbåndforbindelse.
– Det gavner den enkelte borger og vil betyde, at bredbånd bliver udbredt hurtigere. Fradraget vil fungere på samme måde som pendlerfradraget, hvor der også er en geografisk forskel på fradraget. Tilskuddene skal hjælpe markedet i gang, hvor det ikke sker af sig selv. Det vil være til gavn for både samfundet og borgerne.
Kommentarer