Rotter er et stigende problem i Stevns Kommune
Stevns Kommune: Man har pligt til straks at anmelde det til kommunen, hvis man ser en rotte eller tegn på rotter.
Rottebestanden i Danmark har på grund af de sidste par års milde vintre, hvor det har været muligt for dem at formere sig hele året, været kraftigt stigende, og derfor oplever vi, nu en massiv invasion i vores boliger.
Rotterne kan, når de søger ind, give anledning til en række alvorlige problemer.
Nye regler om rottebekæmpelse
Folketinget vedtog i december måned en ny ’Bekendtgørelse om forebyggelse og bekæmpelse af rotter’, hvor kravene til udlægning og udlevering af gift er blevet skærpet, hvilket stiller større krav til ejendommens ejer.
§ 3. Grundejere skal rottesikre og renholde deres ejendomme herunder brønde og stikledninger således, at rotters levemuligheder på ejendommene begrænses mest muligt. Rottefængeren har pligt til at komme med henstillinger vedrørende rottesikring af din ejendom.
Såfremt dette ikke efterleves, kan kommunen ifølge § 11 meddele en grundejer påbud om undersøgelse samt udførelse af de fornødne foranstaltninger i forbindelse med bekæmpelse af rotter.
Stevns Kommune har på baggrund af den nye bekendtgørelse udarbejdet en ’Handlingsplan for rottebekæmpelse i Stevns Kommune 2016-2018’ der kan downloades fra kommunens hjemmeside.
Forebyggelse af rotter er altid at foretrække frem for at skulle bekæmpe, når rotterne først er kommet.
Fjernes rotternes levesteder bliver rotterne væk
Du kan selv bidrage ved at fjerne rotternes levemuligheder. Fjernes disse bliver rotterne væk – så enkelt er det.
Du har som grundejer pligt til at sikre og renholde din ejendom, således at rotternes ikke får mulighed for at etablere sig. Dette vil også være i din egen interesse, da du selv skal betale for de eventuelle skader, som rotterne forårsager på din ejendom.
Rottebekæmperen er pålagt i videst muligt omfang at bekæmpe uden brug af gift, for eksempel ved at pålægge ejeren at gennemgå bygninger, samt ved at opprioritere andre bekæmpelsesformer for eksempel fælder, rottespærrer med mere.
Formålet med dette er at det skal modvirke problemer med resistens, samt forhindre sekundær forgiftning af rovfugle og andre dyr, der kunne tænkes at spise rotter og mus med gift i kroppen.
Man skal altid undgå at anvende gift inde i beboelse dels på grund af faren ved at mennesker og husdyr indtager giften, men også fordi rotterne lægger sig til at dø inde i huset, ofte på utilgængelige steder, såsom inde i væggen eller under gulve. Dette vil resultere i alvorlige lugtgener, og man risikerer desuden at få en vrimmel af maddiker og spyfluer.
Indberetning af rotter til kommunen
Hvis du ser rotter eller spor efter rotter, har du pligt til straks at indberette dette til kommunen. Man kan anmelde rotter ved at udfylde en formular på kommunens hjemmeside.
Kommunen har så pligt til at foretage en effektiv bekæmpelse af rotterne, hvad enten det gøres af kommunens egne folk eller kommunens bekæmpelsesfirma, en indberetning om rotter vil altid resultere i et besøg af en skadedyrsbekæmper.
Her er en række gode råd, til hvordan man selv kan medvirke, til at nedsætte risikoen for at få rotter.
• Tjek at ydermure, døre og vinduer er intakte og tætte, samt at dørene slutter tæt til terræn.
• Unge rotter kan komme igennem huller som er mindre end 1 cm, så det er vigtigt at lukke alle huller.
• Tjek at ventilationsriste i sokkel og mur er hele, og med en tremmeafstand på max 5 mm, og er lavet af et materiale, som rotter ikke kan gnave sig igennem, gerne galvaniseret stål.
• Tjek at gennemføringer til kabler og rør er helt tætte.
• Hold døre til udhuse og garager lukkede, begge steder er oplagte gemmesteder og redepladser for rotterne
• Overvej at fjerne espalier, eller beskære træer og vækster op ad huset, da rotterne kan bruge dem til at trænge ind på loftet.
• Sørg for at der ikke ligger føde på jorden f.eks. til fugle samt opbevar foder til andre dyr i plastbeholdere.
Kommentarer