Store Heddinge

Sådan får du grøn strøm

Vindmøller, solceller, vandkraft – vi hører meget om vedvarende energi, men hvordan får vi grøn strøm, så vi kan bidrage til den grønne omstilling? Guiden her giver gode råd til at komme i gang som klimabevidst strømforbruger.

Flere og flere danskere går op i den grønne omstilling, og mange er nysgerrige efter at finde ud af, hvordan de selv kan bidrage gennem grønne valg i hverdagen. Et af de oplagte steder at starte er at kigge på, hvilken strøm man indkøber til sit hjem.

En undersøgelse foretaget af Userneeds for Dansk Energi i 2019 viser faktisk, at 87 pct. af danskerne ønsker grøn energi i Danmark. Hvis den enkelte husstand efterspørger mere grøn strøm, giver det ikke blot den enkelte bedre samvittighed, men det skubber også yderligere til overgangen fra den fossile, sorte energi til den vedvarende, grønne energi, fortæller Lene Krakau, der er kundeservicedirektør i energiselskabet NRGi.

Den grønne omstilling er godt i gang, og på bare ti år er udledningen af CO2 i elforbrug faldet med 68 pct.

Strøm fra den nordiske elbørs

Men der er stadig strøm i kontakterne, som ikke er grøn. Strømmen kommer nemlig fra forskellige lande og energikilder, fordi Danmark køber el fra den nordiske elbørs, Nord Pool, hvor energi produceret i bl.a. Sverige, Norge, Danmark og Finland er samlet. Hvert land sender den energi, som de producerer til den fælles nordiske elbørs, og der findes både el fra vedvarende energikilder, men også el fra atomkræftværker og fossile brændstoffer.

Men hvad gør man så, hvis man vil have grøn strøm? Lene Krakau fra NRGi guider og forklarer, hvad det vil sige at vælge grøn strøm:

1) Strømmen kommer fra forskellige kilder

Du kan ikke mærke forskel på, om strømmen i din husstand er grøn eller ej. Uanset energikilde stammer strømmen fra det kollektive elnet. Det er el fra forskellige kilder, produceret i forskellige lande, som man køber en pulje af. Derfor modtager alle husstande både bæredygtig og ikke-bæredygtig energi.

2) For et lille tillæg kan du vælge den grønne strøm til

De fleste elselskaber tilbyder et klimatillæg, så du kan købe grøn energi. Ofte er det dansk vindenergi. Det vil sige, at den mængde el, du bruger hver måned, bliver indkøbt af dit elselskab fra vedvarende energikilder, der producerer garanteret og certificeret grøn energi. Jo flere, der er villige til at betale et lille tillæg for den grønne energi, desto mere grøn energi indkøbes der til den kollektive elbørs og desto grønnere energi bliver der produceret.

3) Grøn el for blot 140 kr. ekstra om året

Elselskaberne har ofte et tillæg for den grønne strøm, men det gør kun strømmen marginalt dyrere på årsplan. For en gennemsnitlig husstand på fire personer, der bruger 3500 kWh om året vil merprisen for den grønne el ligge på ca. 140 kr. Det grønne tillæg lægges til den rene elpris i nogle produkter, mens det i andre indgår som en del af elprisen i andre.

4) Øremærkede penge til grønne projekter

Tillæggene går ofte til mere end den certificerede grønne energi. En del af pengene går til at gøre energiproduktionen mere vedvarende og til bæredygtige tiltag som mere stabile elnet i EU-lande, vedligeholdelse af vindmøller eller grønne lokalprojekter eller fonde, der fremmer den bæredygtige udvikling i landet.

5) Kontakt dit elselskab for at høre nærmere

Hvis du er klar til at deltage i den grønne omstilling, kan du altid kontakte dit elselskab for at høre mere om klimavenlig strøm.

Kommentarer