Sådan sikrer du dig mod indbrud i julen
Juletiden er den del af året, hvor der statistisk set bliver begået flest indbrud i hele landet. I 4. kvartal sidste år oplevede Stevns ifølge Danmarks Statistik 30 indbrud. Derfor har vi skrevet denne artikel, som fortæller dig hvordan du indbrudssikrer dit hus. Rådene gælder naturligvis for hele året, men det er især vigtigt, at man tjekker op på ens hus sikkerhedsforanstaltninger i juletiden.
Trænger dine døre til en ny lås?
Selvom tyvene som regel ikke benytter hoveddøren som indgang, vil de som regel stadig gerne sikre sig, at de har en god flugtvej. Derfor er det vigtigt, at man sørger for, at ens døre har gode låse og at de er relativt nye. Har man en eller flere døre med vridelås bør man overveje at få den skiftet, da tyvene ellers får let ved at flygte eller få adgang til andre steder i dit hus. Har man derimod en lås, der skal åbnes med nøgle ude- og indefra, er der en større chance for, at tyvene går videre til næste hus.
Tjek dine vinduer
Vinduer er tyvenes foretrukne indgangspunkt, i tilfælde af at husets døre er nemme at flygte ud af efter endt indbrud. Dog ønsker tyvene ikke at smadre vinduerne, da det tiltrækker uønsket opmærksomhed i form af et højt støjniveau. Dette har medført, at tyvene har udviklet avanceret værktøj samt teknikker, der giver dem mulighed for at bryde ind i dit hus uden at larme.
Dog vil tyvene helst ikke ind i dit hus, hvis de ikke kan flygte ud igennem døren, og det er derfor essentielt, at dine døre er udrustede med kvalitetslåse. Både vinduer og døre kan sikres yderligere, f.eks. ved brug af vinduesbeslag eller elektroniske låse.
Lad som om, at du er hjemme
Et af de mest kendte tricks, der har til formål at holde tyvene væk, er at tænde lys rundt omkring i dit hjem. Ikke desto mindre er dette stadig en af de bedste måder at holde tyvene væk på, fordi tyvene foretrækker at arbejde i mørket, hvor ingen kan se eller forstyrre dem.
Tænder du lyset i dit hjem og trækker gardiner for bliver tyvene i tvivl om, hvorvidt der er nogen hjemme. Derudover kan det være en fordel at tænde for radioen, da det forvirrer tyvene yderligere.
Det er også en rigtig god idé at opsætte bevægelsesfølsomme lys, der tænder omkring din bolig, i det øjeblik nogen bevæger sig i nærheden af din grund.
Nabohjælp
Hjælp fra ens naboer er også et af de bedste værktøjer til at holde tyvene væk. Holder man øje med hinandens hjem, imens den ene er væk, er der en minimal chance for, at tyvene får succes med at tømme et hjem for værdigenstande. Har der for nyligt været snefald er det en god sikkerhedsforanstaltning, hvis naboen tager skridt i sneen, så det ligner at der er aktivitet omkring det forladte hus.
Oplever man som nabo, at der er et indbrud i gang i det forladte hus, er det vigtigt at pointere, at man ikke selv griber ind. Man bør i stedet ringe til politiet, så de kan fange indbrudstyvene på fersk gerning.
Indbrudsalarmer
Den bedste måde at sikre ens hjem på er at installere en alarm. Ved at installere en sådan alarm minimerer man risikoen for indbrud, da tyvene højst sandsynligt vil blive skræmt væk af den høje lyd, der bliver aktiveret i tilfælde af indbrud.
Følger man alle disse sikkerhedsforanstaltninger har man rigtige gode chancer for, at man kan vende hjem fra en hyggelig juletid uden at skulle tænke på, at ens hus potentielt er blevet raseret af ubudne gæster.
Hvis uheldet alligevel er ude
Har man haft indbrud, skal man følge disse 3 trin for at kunne melde det til forsikringen, og derved få erstatning:
1. Kontakt politiet på 114 Når politiet har været forbi gerningsstedet vil du modtage en journal eller sagsmappe, som indeholder vigtige informationer omkring din sag.
2. Meld indbruddet til forsikringen Du skal selv indberette indbruddet til dit forsikringsselskab, politiet gør det ikke for dig. Når du melder indbruddet til forsikringsselskabet skal du benytte de informationer, som politiet gav dig.
3. Find ud af, hvad du har mistet For at du kan få erstatning af din forsikring, er det vigtigt, at du laver en liste over alle de ting, som tyvene har taget. Listen skal være dybdegående og detaljeret, så du kan få den præcise erstatningssum.
Har du mistet meget dyre ejendele såsom computere, smykker eller møbler vil forsikringsselskabet som regel kræve kvitteringer på disse. Det er derfor vigtigt, at du gemmer alle dine kvitteringer et sikkert sted – tyvene kan også have interesse i selvsamme kvitteringer, da det gør det nemmere for dem at sælge dine ejendele videre.
Kommentarer