Store Heddinge

Sådan steger du juleanden

Opskrift på andesteg. Foto af Madensverden.dk.

Juleaften står den på and i mange danske hjem, og her får du den bedste opskrift og gode tips til, hvordan du steger anden helt perfekt.

For det første skal du ikke købe ænder på under tre kilo. Der er så meget skrog og ben i en and. at der bliver for lidt kød tilbage, hvis anden er under de tre kilo.
Køber du en frossen and, og det kan være glimrende, skal du huske at tø den op i god tid. I køleskabet kan det tage op til to døgn, måske endda længere. Så vær opmærksom på det, så du ikke kommer til at putte en halvfrossen and i ovnen juleaftensdag.

Det anbefales dig, at stege anden ved 160 graders almindelig varme, for det giver det bedste resultat.
Stegetiden afhænger selvfølgelig af hvor stor anden er, men en and på tre kilo skal have cirka tre timer ved 160 grader. En tommelfingerregel er, at stegetiden er cirka en time pr. kilo and.

Klargøring af anden
En and skal klargøres for at få det bedste resultat. Ofte er der en pose med blandt andet indmad inde i anden, og den skal tages. Den bruges til at lave andesovs med. Gumpen på anden skæres fra, hvorefter du fylder anden med svesker, æblebåde og gerne også appelsinbåde.
Luk anden med en kødnål, og salt den udvendigt med et par spiseskefulde salt. Sørg for at få saltet hele vejen rundt.

Læg anden på en rist i en bradepande og hæld lidt vand i bunden. I bunden af fadet lægger du også et par grofthakkede gulerødder og løg. Læg nu også indmaden i bradepanden, og du kan i øvrigt med fordel også skære det yderste led af vingerne, og komme dem med i fadet. Hæld 5 deciliter vand ved.

Stegning af and
Bradepanden med anden sættes nu ind i en forvarmet ovn ved 160 grader over- og undervarme, og her skal den have cirka tre timer. Altså afhængig af hvor stor anden er.

Undervejs skal du lige holde øje med at væden i bradepanden ikke koger tør, for den skal du bruge til din andesovs.
Og ellers er det blot at nyde duften af andesteg i køkkenet.

Der er flere måder at tjekke om anden er gennemstegt. Du kan enten måle kernetemperaturen med et stegetermometer, og her skal den være på 75 grader.
Du kan også blot vrikke et af andelårene forsigtigt, og hvis det falder fra anden, så er andestegen perfekt. Er skindet ikke helt sprødt, kan du give anden nogle minutter under ovnens grill til sidst.

Andesovs
Den færdigstegte and skal hvile på et skærebræt i 15 minutter inden udskæring, og imens laver du sovsen.
Sigt skyen over i en lille gryde, og kog den op. Jævn med lidt Maizena, der er rørt ud i en smule koldt vand. Tilsæt eventuelt også lidt fløde. Smag til med salt og peber.

Du kan se flere opskrifter og gode tips på Madensverden.dk, hvor du også kan se hvordan du laver brunede kartofler og meget andet til juleaften.

Kommentarer