Seks nye fund fra Stevns Klint er erklæret for Danekræ
Hele seks af nye fossilfund gjort ved Stevns Klint, blev fredag erklæret for Danekræ. Peter Bennicke fra Tommestrup har fundet fem ud af de seks stykker.
Fredag den 5. maj blev der afholdt møde i Danekræ udvalget på Statens Naturhistoriske Museum hvor 47 indkomne sager fra hele landet blev behandlet. Heraf var hele seks af de nye fund der blev erklæret for Danekræ gjort ved Stevns Klint.
Det er den lokale fossiljæger Peter Bennicke fra Tommestrup der har fundet de fem ud af de seks stykker under sine næsten daglige patruljeringer langs klinten. Det sidste stykke er fundet af den ivrige tyske amatørgeolog Stefan Lips, der ofte er i Danmark for at jage fossiler.
Det første fund DK-898 er et meget spøjst tilfælde der aldrig er set før. Det er et søpindsvin af slægten Galerites der er stærkt misdannet. Man kan nærmest beskrive udseendet som om der oven på en normalt udviklet nedre del af skallen er placeret en lidt mindre top. Man kunne næsten se det som en parallel til en “siamesisk tvillingedannelse” med en “sammenvoksning” langs et vandretliggende plan. Hvad der i virkeligheden er på færde er svært at sige med sikkerhed, men et bud er at såpinsvinet i en tidlig alder har fået en alvorlig skade det har overlevet, men som har påvirket skallens udvikling senere. Virkelig et unikt fund der kan sætte gang i fantasien.
DK-899 er også et søpindsvin, men her er der ikke tale om et misdannet eksemplar men derimod et ekstremt velbevaret eksemplar af slægten Salenia. Her er nemlig selve søpindsvinets tandappareat bevaret. Det er utrolig sjældent man finder disse dele sammen med søpindsvinet, da de ikke sidder fast i skallen, og derfor hurtigt falder ud efter dyret er dødt. Men i dette eksemplar ligger de alle fint bevaret inde i skallen.
DK-900 er noget så sjældent som en forstenet søstjerne af slægten Nympaster hvor alle skelet delene stadig sidder sammen. Skelettet hos søstjerner består af kalkplader der ikke sidder sammen, og derfor næsten altid hurtigt spredes ud over havbunden når dyret rådner, Men her er de samlet og det giver en unik mulighed for at lave en perfekt rekonstruktion af hvordan dyret har set ud i levende live.
DK-901 er sjældent på to møder, først og fremmest er det en såstjerne hvor alle pladerne sidder sammen, og udover det er det et meget ungt individ. Det giver en helt unik mulighed for at studere de forskellige væksstadier hos de fossile søstjerner.
DK-902. Her bevæger vi os ind i rovdyrenes verden da der er tale om en tand fra en stor havkrokodille af typen Thoracosaurus. Tanden er 2.5 cm lang og flot bevaret og har stammet fra en krokodille der har været omkring 4-5 meter i længden, et ordentlig bæst!.
DK-907 er en sensation da det er det første Scandinavske fund af en en meget speciel type Mosasaur der hedder Carinodens. Hvor alle andre mosasaurer var aktive jægere der havde lange spidse tænder var Carinodens specialiseret til at spise muslinger og krebsdyr. Derfor havde den små runde rænder der kunne fungere som en slags nøddeknækker når der den skulle knuse de hårde skaller. Fundet af Stefan Lips fra Tyskland.
Formand for Danekræ Udvalget i Danmark og Museumsinspektør på Østsjællands Museum Jesper Milàn udtaler:
– At hele seks fund fra Stevns Klint blev erklæret for Danekræ, understreger virkelig Stevns Klints vigtighed som en geologisk lokalitet hvor der til stadighed kan gøres nye og videnskabeligt vigtige fund. Heldigvis er der bred opbakning til Danekræ ordningen blandt både danske og udenlandske amatørgeologer, så alle potentielt vigtige fund bliver indrapporteret til de lokale naturhistoriske museer, i dette tilfælde Østsjællands Museum.
Fakta om Danekræ:
Danekræ er den geologiske pendant til Danefæ ordningen og omfatter geologiske genstande, fossiler, mineraler og meteoritter af særlig videnskabelig eller udstillingsmæssig værdi.
Har du gjort et fund du tror, kan være et Danekræ, skal du vise det til det lokale naturhistoriske museum, som vil overbringe det til Danekræ udvalget i Danmark. Her vil fundet blive vurderet af et panel af danske og udenlandske eksperter.
Bliver fundet erklæret for Danekræ, får man en belønning fra Staten.
Fakta om Stevns Klint:
Stevns Klint er erklæret for UNESCO Verdensarv, og derfor gælder følgende regler for fossilindsamling langs klinten:
- Man må ikke hakke i selve klinten, kun i det nedskredne materiale der ligger på stranden.
- Man må ikke tage prøver af Fiskeleret.
- Man må ikke hakke i blokkene under Højerup Kirke, her er der kystsikring, så havet vil ikke slette sporene fra værktøjet.
Kommentarer