Store Heddinge

Slut med landbetjente på Stevns

Store Heddinge: En ny struktur i Midt- og Vestsjællands Politi vil afskaffe landbetjent-ordningen i Stevns Kommune og erstatte den med en “politibutik”.

I øjeblikket er der to landbetjente i kommunen, Erik O. Pedersen i Hårlev og Morten Billstrøm i Store Heddinge. Ifølge en pressemeddelelse, der netop er udsendt af Midt- og Vestsjællands Politi, vil de i fremtiden ikke længere have titel af landbetjente. Politiledelsen er nemlig i gang med at udarbejde en plan for en trinvis omlægning af politibetjeningen i politikredsens landområder.

“Baggrunden er bl.a. et fald i antallet af personlige henvendelser til landbetjentenes hjemmekontorer over en årrække. De færre henvendelser skyldes bl.a., at en række serviceopgaver, som tidligere var politiopgaver, i forbindelse med politireformen i 2007 blev overtaget af andre myndigheder (pas og kørekort af kommunerne og motorsagsområdet af SKAT)”, står der i pressemeddelelsen fra Midt- og Vestsjællands Politi.

“Strukturændringen vil betyde, at der kun i politikredsens egentlige yderområder, hvor afstanden til en af politikredsens 6 lokale politistationer er størst, vil blive oprettet eller opretholdt ”politibutikker”, hvor borgerne kan rette henvendelse på samme måde som hidtil til landbetjentene. De områder, der er tale om, er Stevns kommune, Odsherred kommune og den sydøstlige del af Kalundborg kommune. Politikredsens øvrige landområder vil blive betjent af lokalbetjente med base på de nærmeste politistationer”, står der videre.

Ikke en nedprioritering, siger politidirektør

Ifølge politidirektør Anders Linnet er ændringerne ikke et udtryk for en nedprioritering af politibetjeningen i landområderne, men alene en omlægning, hvor det også vil blive muligt at sikre en mere ensartet politibetjening i alle landområder, herunder de områder, der i dag ikke er landpolitidistrikter. Det kriminalpræventive arbejde vil fortsat være forankret i lokalrådene og i SSP-regi.

Inden omlægningen kan finde sted, er der en lang række spørgsmål, der skal tages stilling til. Det gælder ikke mindst i forhold til at sikre, at den viden landbetjentene igennem årene har oparbejdet om lokalsamfundene ikke går tabt, men fortsat kan komme både politiet og borgerne til nytte. Den konkrete plan for omlægningen forventes først at foreligge til efteråret. Indtil da fortsætter arbejdet i landpolitidistrikterne derfor som hidtil.

Mere massivt til stede

”Omlægningen betyder ikke, at politiet nu forsvinder fra landområderne. De opgaver landbetjentene løser i dag vil også blive løst i fremtiden, blot på en anden måde. I stedet for af en enkelt landbetjent vil opgaverne fremover blive løst af arbejdsfællesskaber bestående af flere lokalbetjente med forskellige interesseområder og med forskellige kompetencer. Vi vil bestræbe os på at være massivt tilstede og synlige, der hvor problemerne er, når de er der. Endelig berører omlægningen ikke beredskabets løsning af politiets hastende og udrykningskrævende opgaver,” siger politidirektør Anders Linnet.

Herudover er det – ikke mindst i en tid, hvor politiets bevillinger bliver mindre, samtidig med at forventningerne til politiets opgaveløsning er stigende – nødvendigt, at politiet løbende effektiviserer og optimerer sin opgaveløsning, således at de knappe offentlige ressourcer nyttiggøres bedst muligt. Politiet bestræber sig derfor på at finde mindre omkostningstunge måder at løse sine opgaver på, uden at det går ud over kvaliteten af politibetjeningen.

”Vi kan mærke, at serviceopgaverne vedr. pas, kørekort og motorsagerne, som tidligere var politiopgaver, er blevet overtaget af andre myndigheder, ligesom vi kan mærke, at borgerne anvender internettet i stadig stigende omfang. Så det er på tide, at vi i politikredsen får justeret vores organisation også på dette område,” siger politidirektør Anders Linnet.

 

 

 

Kommentarer