Rødvig

Smid ikke barnet ud med badevandet

Debat: Som bekendt blev Vadehavet udnævnt til Verdensarv i 2014 ligesom Stevns Klint.

Indsendt af Bodil Weyde, Boesdalsvej 16, 4673 Rødvig Stevns.

Vadehavet omfatter en del af marsken på fastlandet, vadehavet udfor og omkring de 3 øer, Mandø, Rømø og Fanø, hvor man hvert år kan opleve synet af enorme formationer af stæreflokke mod himlen i det, der kaldes “Sort Sol”.

Derovre i marskbyen Vester Vedsted i Tønder Kommune bygger man et flot arkitekttegnet besøgscenter. Det passer sikkert fint dér med et moderne markant bygningsværk til servicering af tilrejsende. I samme forbindelse er det først og fremmest øen Rømø, der er set omtalt.

Er Rømø et godt eksempel til efterligning for en ønskværdig samfundsudvikling?

Masser af turister, javist. De kommer for de fine badestrande. Når sæsonen er slut rejser de igen. Meget af sommerhus- og turistbyggeriet er noget uskønt rod. Men der er penge i det. Er det godt nok?

Der skal altså andet og mere end penge til at gøre et samfund godt, med en ægte lokal kultur, lokal identitet og lokal historie.

Præcis dét har Stevns, i rigt mål. Stadigvæk. Oveni sin dejlige natur. En stærk indtil nu rodfæstet værdi, som ikke kommer af sig selv. Den slags tager tid og generationer og kan ikke skattes nok. Er der noget, der kan trække fastboere til og holde fast på dem der er, så er det dét.

Tankevækkende nok, selvom Rømø er langt den største af øerne, mere end dobbelt så stor som Fanø, er der kun ca. 600 fastboende, På Fanø bor der godt 3.000. Sådan har det været i årevis, selvom man for at komme frem og tilbage til Fanø er nødt til at sejle med færge. Fanø lever også af turisme. Og har forstået at værne om sin kulturarv og historie. Byggeri af dæmning gør ingen forskel for Rømø, hverken nu eller i 40’erne, hvor man troede, det ville få folk over og bosætte sig. Det skete bare ikke.

Tro ikke at arkitekttegnet, spektakulært byggeri er det folk kommer for, når de kommer for at se og opleve Stevns og Klinten. Hvis folk vil se moderne arkitektur, rejser de til Århus.

Stevns har noget særligt, stadig autentisk godt gammeldags fasttømret i folkekulturen endnu, pas godt på det, Stevns har historie, sin egen kultur og ånd og erindring, den er ægte, stadig intakt. Historien lever her, sammen med klinten, smid ikke barnet ud med badevandet for ambitiøse penge, Stevns er mere værd.

Spørgsmålet: ’Når udvikling bliver til afvikling’, der blev stillet i sidste uge af Ove Pygh Wilche og Carl Mathiassen er relevant.

Kommentarer