Stevns er 3. dårligst i Danmark
Stevns Kommune: Kun 59 procent af personalet i de danske daginstitutioner har en pædagogisk uddannelse.
Særlig slemt ser det ud i Stevns Kommune, hvor kun 43 procent af medarbejderne er uddannede pædagoger. I følge forskningen er det alt for få, og pædagogernes fagforbund opfordrer kommunens politikere til at gøre noget ved sagen.
Gode normeringer og en høj andel af uddannet personale. Det er forudsætningen for at skabe pædagogisk kvalitet for børnene i daginstitutionerne, siger dansk og international forskning. Alligevel mangler seks ud af ti medarbejdere i daginstitutionerne i Danmark en pædagoguddannelse. Og i en række kommuner er andelen af uddannet personale langt mindre.
Det gælder blandt andet Stevns Kommune, som med en pædagogandel på 43 procent, har den tredje dårligste andel af landets 98 kommuner, fremgår det af tal fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning.
I BUPL, pædagogernes faglige organisation, er faglig sekretær Jacqueline Sporon-Fiedler opmærksom på situationen.
– Når forskerne kritiserer en pædagogandel på 59 procent på landsplan, hvad mener de så ikke om situationen i Stevns Kommune. Når så få medarbejdere har en pædagogisk uddannelse, påvirker det kvaliteten og dermed også børnenes udvikling og kompetencer.
Stevns Kommune har i følge de politiske vedtagelser på børneområdet en målsætning om en pædagogandel på 60 procent. Altså svarende til landsgennemsnittet. Alligevel viser de faktiske tal, at andelen af uddannet personale er langt mindre. Jacqueline Sporon-Fiedler mener, at kommunen tildeler for få penge til institutionerne, hvilket tvinger lederne til at ansætte billigere, men uuddannet arbejdskraft.
– Pengene er så få, at lederne reelt må vælge mellem hensynet til pædagogisk kvalitet og hensynet til at kunne dække hele åbningstiden ind uden at sætte sikkerhed over styr. For der er ikke råd til uddannede medarbejdere, hvis der skal være forsvarligt opsyn med alle børn hele dagen.
I følge Jacqueline Sporon-Fiedler kan man for relativt få penge øge andelen af uddannet arbejdskraft. Ifølge beregninger på baggrund af tal fra kommunen vil det koste ca. 850.000 kr. at løfte andelen af uddannet personale fra 43 til 60 procent. Børneudvalgets årlige budget er til sammenligning på 325 mio. kr.
Man kan læse mere om undersøgelsen på kora.dk
Kommentarer