Stevns-arkiv har et særegent gaveønske
Den 11. maj er det 40 år siden Stevns Lokalhistoriske Arkiv blev stiftet. Jubilæet markeres lørdag den 6. maj.
Stevns Lokalhistoriske Arkivs 40 års jubilæum markeres ved en reception lørdag den 6. maj fra klokken 10 til 14 på Egestræde 14 i Store Heddinge. I forbindelse hermed vises en billedudstilling med titlen Arkivet gennem 40 år. Desuden er scrapbøger og udklip med mere lagt frem, og både frivillige medarbejde og bestyrelsesmedlemmer vil være klar til at besvare spørgsmål.
Læs også: Stevns Lokalhistoriske Arkiv fejrer 40 års jubilæum
Forud for det stiftende møde for snart 40 år siden var forløbet en kortere periode, hvor stemningen for det lokalhistoriske på halvøen Stevns blev loddet. Det skete i form af en møderække med lokale emner.
Et halvt års tid forud var der foregået løs snak under et tilfældigt træf mellem formanden for højskoleforeningen, Hans Christian Nielsen, Svendlergården, og gårdejer Viggo Buck, Havnelev. Det foregik på grisesalgskontoret hos den nu, hedengangne, foderstofforretning i Store Heddinge.
For de to var der ikke langt fra ord til handling, og allerede nogle dage senere mødtes de for at drøfte muligheden for et lokalhistorisk arkiv. Det mundede ud i besøg på andre lokale arkiver i nærområdet og en møderække, begyndende i januar 1977, med godsfuldmægtig Knud Andersen som mødeleder. Møderækkerne havde stor tilslutning.
Personkredsen udvidedes ad åre med blandt andre Per Nyord, som blev arkivets første leder samt Jens Herluf Jensen, Henning Poulsen, P. Christian Olesen, Marianne Larsen, Lis Spring, Johannes Pedersen, Jenny Nielsen, Jytte Nyord, Aksel Høholt, Arly Olsen, Troels Grønnebæk, Agnete Jensen og Knud Rasmussen med flere.
Selv om Stevns Lokalhistoriske Arkiv hører til blandt de yngste på Sjælland, har arkivet tilknyttet en person, som er placeret højt på anciennitetskalaen – angiveligt også den for hele Sjælland. Det er Poul Henriksen, som siden 1985 har været frivillig medarbejder. Han er i dag både formand for arkivet, og en trofast medarbejder.
Interessen for et lokalhistorisk arkiv på Stevns kunne kort efter etableringen også måles på den store mængde arkivalier, som i specielt de første år strømmede ind. Og i øvrigt fortsat gør.
Arkivets første år blev tilbragt i det oprindelige sygehus på Nørregade 15 i den stevnske hovedstad, hvor pladsen efterhånden blev meget trang. I slutningen af 2011 flyttedes til noget nær perfekte forhold på førstesalen af den nedlagte Store Heddinge Hoved- og Realskole på Egestræde.
Cirka 20 frivillige medarbejdere mødes jævnligt på arkivet – nogle heraf flere gange om ugen – for at bearbejde og behandle de mange arkivalier, som fortsat indleveres til arkivet.
2017-bog ved at tage form
Foruden registrering og besvarelse på forespørgsler står arkivet også bag flere udgivelser. Således udkom i 1989 et lille hæfte, omhandlende Ane Nielsdatter og hendes skæbne i 1770. I 1991 udkom Store Heddinge bys historie i bogform, og i 1993 kom den første bog, ’Stevns før og nu’, som fortsat udgives.
Arbejdet med 2017-udgaven er i gang, og blandt emnerne i bogen kan nævnes historien om manden, som qua sit liv med fodbold har besøgt 130 forskellige lande, hovedsageligt som træner, om et par stevnske ol-guldmedaljevindere, om en forhenværende ministers ophold som barn på Stevns under 2. verdenskrig, om det lokale retsopgør fra midten af 1945, og om tidligere afstraffelsesmetoder i folkeskolerne med mere.
Særegent gaveønske
Netop bogen ’Stevns før og nu’ er i øvrigt forbundet med et, måske, særegent jubilæumsønske fra Stevns Lokalhistoriske Arkivs side. De forskellige årgange kan på jubilæumsdagen købes til en særdeles fordelagtig pris, og med prisnedsættelsen håber arkivet, at dels kan interesserede få udfyldt eventuelle huller i samlingen, og dels kan nytilflyttere via bøgerne lære mere om den egn, de har valgt at blive en del af.
Kommentarer