Strøby Egede

Stevns i mål med 2020 målsætningen

uuv_koege_bugt

Stevns Kommune: Aktuelle tal viser at Stevns med 27,5 procent har nået 2020 målet for optagelse på erhvervsuddannelserne.

Det viser tallene for dette års Optagelse som Undervisningsministeriet offentliggjorde den 21. marts. På nationalt plan vises en lille stigning i søgningen til de gymnasiale uddannelse, som 74,3% har søgt, mens søgningen til erhvervsuddannelserne med 18,4% stort set er uændret.

I Køge Bugt kommunerne har erhvervsuddannelserne samlet set haft fremgang i søgningen fra 2015 til 2016. Mens søgningen i Greve stort set er uændret, er der et mindre fald i Solrød. Stevns og Køge kommuner oplever dog en markant fremgang i søgningen til erhvervsuddannelserne.

22 procent søger en erhvervsuddannelse i Køge og Stevns topper med en søgning på 27,5 procent. Stevns Kommunen opfylder således allerede nu målsætning for 2020 og er kun 2,5 procentpoint fra 2025 målsætningen om at 30 procent skal vælge en erhvervsuddannelse.

– Det er vigtigt for mig at pointere, at der ikke er nogen elever, der er presset til at vælge en erhvervsuddannelse i Køge Bugt. UUV har sammen med grundskolerne, erhvervsuddannelserne og det lokale erhvervsliv taget nogle initiativer, der åbenbart har båret frugt. Det tror jeg, at vi alle er tilfredse med, for det viser, at vi lokalt bevæger os frem mod de pejlemål, der er opstillet, udtaler centerleder Mark Jensen fra Ungdommens Uddannelsesvejledning i Køge Bugt, der dækker vejledningen i de fire kommuner.

Initiativerne for at vejlede og informere om erhvervsuddannelserne på en anden måde har været mange, følgende kan ifølge Mark Jensen fremhæves:

·         Flere skoler har i forbindelse med folkeskolereformen og ”Den åbne skole” lavet arrangementer, der åbner op i forhold til erhvervsliv og erhvervsuddannelse. Det giver eleverne kendskab- og indblik i job og uddannelsesmuligheder de ikke lige kendte i forvejen.

·         UUV’s vejledere har de sidste 2 år været inde og foretage undervisning i folkeskolelovens § 7 emnefag Uddannelse og Job. Der undervises i valgprocesser, uddannelsessystemet m.m. i 7. – 9. klasse som følge af en lokalaftale, hvor en vejleder erstatter en lærer i 36 lektioner pr. spor.

·         Der gennemføres årligt et godt og veltilrettelagt Skills arrangement på Campus Køge for alle kommunerne 8. klasser. Her møder elever og lærere fra folkeskolen de forskellige erhvervsuddannelser på en frisk og praktisk måde.

·         Vores tre erhvervsskoler på Campus Køge (EUC Sjælland, Køge Handelsskole og SOSU) gør det godt og er åbne overfor samarbejder med folkeskolen.

·         Vi har i vejledningen lagt øget fokus på videreuddannelsesmuligheder fra Erhvervsakademierne efter en erhvervsuddannelse. Mange unge har fejlagtigt opfattet erhvervsuddannelsesvalget som endeligt, mens de ser mange muligheder efter et gymnasialt valg.

·         Der har været øget fokus på muligheden for at blive selvstændig efter en erhvervsuddannelse.

·         Introduktionsforløbene hvor eleverne i to omgange besøger en ungdomsuddannelse er i gode og faste rammer.

·         UUV’s vejledere i team skole har afviklet nogle stor – og velbesøgte – Ung til Ung uddannelses- og vejledningsarrangementer for elever for forældre på ungdomsuddannelserne.

·         Kommunerne i Køge Bugt har fastholdt erhvervspraktikken i 9. klasse. Mange undersøgelser viser, at netop erhvervspraktikken er godt for elever der overvejer en erhvervsuddannelse.

·         Alle elever og lærere i 6. klasse inviteres på Campus Køge til et dagsarrangement, hvor erhvervsuddannelserne præsenteres.

Kilde: UUV og Optagelse.dk

 

Kommentarer