Stevns Klint centrum for stort forskningsprojekt
Stevns Klint er en af de vigtigste geologiske lokaliteter i verden og blev derfor i 2014 erklæret for UNESCO Verdensarv.
Men det betyder ikke at historien stopper der, for der er stadig meget vigtig viden, der kan findes ved at studere de geologiske lag i klinten.
I disse dage er et hold geologer fra Statens Naturhistoriske Museum under ledelse af professor Lars Stemmerik i gang med et stort internationalt forskningsprojekt omkring kridtet og kalken i Danmark.
Projektet går ud på at skabe nye præcise, og langt enklere måder at tolke udbredelsen af kalk og kridtlagene i den danske undergrund. Det sker ved at sammenligne og kalibrere en række forskellige teknikker til undersøgelse af undergrunden, blandt andet geofysiske målinger og data fra borekerner.
For at projektet kan blive en succes, bliver der udtaget en række små prøver af skrivekridtet flere steder langs klinten. Disse prøver skal bruges til at teste kridtets hårdhed og gennemtrængelighed for væsker og radiobølger, så de enkelte lag i klinten kan sammenføres med de signaler man kan se på et geofysisk diagram.
Indsamlingen af disse prøver sker efter retningslinjerne med tilladelse fra Verdensarv Stevns og Østsjællands Museum, og tilladelsen er givet under betingelse af at alle spor efter prøvetagningen slettes så godt som muligt.
Museumsinspektør Jesper Milàn fra Østsjællands Museum udtaler:
– det er et meget spændende og vigtigt projekt der er i gang med at blive lavet. Hvis det bliver succesfuldt vil det give et meget vigtigt redskab til fremtidig forståelse og tolkning af udbredelsen af kalk og kridtlagene under Danmark.
Direktør i Verdensarv Stevns Tove Damholt udtaler:
– det er vigtigt for verdenarven, at der stadig sker ny forskning og det er afgørende, at vi har et godt samarbejde med forskerne, så de hjælper os med at passe på klinten og så vi får indblik i det nye de finder ud af og kan gøre det til en del af den samlede formidling om klinten.
Kommentarer