Stevns Klint bliver fredet

Fredningsnævnet for Østsjælland har enstemmigt besluttet at Stevns klint bør fredes, på hele strækningen fra Rødvig til Bøgeskoven.

Fredningsnævnet for Østsjælland har lagt til grund, at der i årenes løb har været udfordringer i at opretholde frivillige aftaler om trampestien med enkelte lodsejere, og at enkelte lodsejere i perioden har opsagt aftalen eller truet med at gøre det.

Desuden finder fredningsnævnet, at det i forbindelse med fredningen er nødvendigt at forlænge stiforløbet, således at også den nordlige del af området sikres et kystnært stiforløb helt frem til

Bøgeskoven. Fredningsnævnet har herved lagt vægt på, at det ofte er vanskeligt at gå på stranden i det nordlige område, og at lodsejerne i dette område ikke har ønsket at indgå frivillige aftaler om en trampesti.

Det er efter en samlet vurdering fredningsnævnets opfattelse, at et ubrudt stiforløb, Stevns Klint Trampesti, bedst sikres ved en fredning. Hertil kommer sikring af et antal stier, der giver mulighed for at komme til og fra Stevns Klint Trampesti flere steder i dens forløb.

En bræmme på 25 meter

Fredningsnævnet forudsætter, at trampestien i hele sit forløb er placeret så tæt på klintekanten som muligt. Navnlig sikkerhedsmæssige grunde kan nødvendiggøre, at stien placeres lidt længere væk fra klintekanten. Ligeledes kan det ved skred blive nødvendigt at flytte stien lidt væk fra klintekanten.

Efter en samlet vurdering finder fredningsnævnet det nødvendigt at frede en bræmme, der regnes fra klintekanten og 25 meter ind i landet. Arealet fremgår af det vedhæftede fredningskort af 1. december 2016.

Bræmmen kan benyttes til landbrugsmæssige formål

Fredningsnævnet finder ikke, at det er nødvendigt at pålægge den 25 meter brede bræmme bestemmelser om, at der ikke må opdyrkes, gødskes, sprøjtes, kalkes eller omlægges. Fredningsnævnet finder heller ikke, at der skal etableres et næringsfattigt kalkoverdrev i bræmmen.

Fredningsnævnet har derfor bestemt, at arealerne inden for den 25 meter brede bræmme kan benyttes til landbrugsmæssige formål som hidtil, men således, at der inden for arealet og så tæt på klintekanten som muligt udlægges en trampesti.

Fredningsnævnet for Østsjælland har samtidigt anmodet berørte lodsejere inden for den påtænkte fredning om at komme med erstatningskrav inden den 17. januar 2017

Fredningssagen går nu videre til Natur- og Miljøklagenævnet, der skal træffe den endelige afgørelse.

Man kan downloade Fredningsnævnets afgørelse samt kort fra fredningsnaevn.dk.

Kommentarer