Samfund

Stevns Kommune har taget det største uddannelseshop

Stevns Kommune nåede ikke 95 procent målsætningen, men er til gengæld den kommune der har taget det største uddannelseshop.

I sidste uge offentliggjorde Undervisningsministeriet tallene for ungdomsuddannelserne i 2015, der viste at 95 procent målsætningen ikke blev nået, men at Danmark nationalt kom op på 95 procent.

Ifølge Undervisningsministeriets tal har 92 procent af en ungdomsårgang i Stevns Kommune gennemført en ungdomsuddannelse i 2015.

’Danmark skal rustes til at udnytte mulighederne i den globale økonomi. Derfor skal 95 procent af en ungdomsårgang gennemføre mindst en ungdomsuddannelse i 2015’ hed det tilbage i 2006, for nu snart 12 år siden, da 95 procent målsætningen blev lanceret. Dengang gennemførte 84 procent mindst en ungdomsuddannelse.

Selv om Stevns ikke har nået 95 procent målsætningen, er det alligevel den kommune, der har taget det største uddannelseshop på 16,8 procentpoint, fra 75,2 procent i 2006 til 92 pocent i 2015, eller en stigning i uddannelsesfrekvensen på hele 22,3 procent over 10 års perioden fra 2006 til 2015

– Det er bare flot, konstaterer centerleder Mark Jensen, UUV Køge Bugt.

Den nationale målsætning blev nået af ni kommune, heraf var Solrød en af dem. Med afsæt i de vejledningsinitiativer, der blev taget tilbage i 2006, viser det aktuelle talmateriale fra Undervisningsministeriet, at de fire kommuner: Greve, Køge, Solrød og Stevns alle har haft en pæn fremgang i uddannelsesfrekvensen i perioden 2006 – 2015.

Initiativerne der blev taget på vejledningsområdet tilbage i 2006 var følgende:

  • Uddannelsesplan som blev introduceret i 8. klasse
  • Vejledning fra 6. klasse til elever, som er i risiko for ikke at begynde en ungdomsuddannelse
  • Introduktionskurser og brobygningsforløb
  • Mentorordning ved overgang til ungdomsuddannelse
  • Mulighed for særligt tilrettelagte forløb for skoletrætte elever
  • Målrettet 10. klasse med brobygningsforløb til to ungdomsuddannelser hvoraf det ene forløb skal være til en erhvervsrettet ungdomsuddannelse eller en erhvervsgymnasial ungdomsuddannelse
  • Udbygning af den opsøgende vejledning til at omfatte alle unge under 25 år

– Vi har i UUV Køge Bugt-kommunerne benyttet os af alle initiativer, der blev vedtaget tilbage i 2006, og det er dejligt at se, at såvel vejledningsinitiativerne, som initiativer taget på skoleområdet, ungdomsuddannelsernes arbejde med fastholdelse, produktionsskolernes uddannelsesrettede indsatser og det øgede fokus på uddannelse i Jobcentrene samlet har båret frugt blandt de fire kommuner – Greve, Køge, Solrød og Stevns – med resultater som vi godt kan være bekendt, udtaler centerleder Mark Jensen, UUV i forbindelse med de lokale tal fra profilmodellen for 2015, der netop er offentliggjort.

– Solrød er blandt de 9 kommuner, der har en andel på 95 procent eller derover, som forventes at opnå mindst en ungdomsuddannelse 25 år efter 9. klasse. Det er flot og dejligt, at vi har en kommune i Køge Bugt, der er nået fuldt i mål, udtaler Mark Jensen.

De to store kommuner i Køge Bugt – Greve og Køge – har med næsten samme udgangspunkt opnået en flot procentpointstigning på 12 point, der dækker over en stigning i uddannelsesgennemførslen på 15,8 procent for Greve Kommunes vedkommende og på 15 procent for Køges vedkommende. Køges tal for 2015 ligger på landsgennemsnittet, som Køge lå 4 procentpoint under tilbage i 2006, mens Greve med 94 procent i 2015 er meget tæt på den nationale målsætning.

– Profilmodellen, der måler uddannelsesfrekvensen 25 år efter en ung har forladt skolen – og 95 procent målsætningen – har været et godt og klart fælles pejlemærke for uddannelsesindsatsen, men vi trænger til nye pejlemærker, der fint kunne tage udgangspunkt i den nationale målsætning om, at 25 procent skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter grundskolen i 2020, og at det tal skal hæves til 30 procent i 2025. Pejlemærket for erhvervsuddannelserne kunne fint suppleres med et mål om, at 95 procent skal have gennemført en ungdomsuddannelse 7 år efter afsluttet grundskole. Det vil give et godt nyt fælles pejlemærke, som kan erstatte Undervisningsministeriets profilmodel. En ungdomsuddannelse er jo noget, som man skal tage, imens man er ung, som indgangsbillet til arbejdsmarkedet. Lyder slutreplikken fra Mark Jensen, UUV.

Kommentarer