Stevns MakerSpace åbner med en fest

Stevns MakerSpace holder åbent hus med arbejde værksted og en lille en fest på Hårlev bibliotek
Lørdag den 16. december fra klokken 12 til 14 åbner Stevns MakerSpace med en fest på Hårlev bibliotek, Bredgade 1, 4652 Hårlev.
Biblioteket byder på gløgg og julegodter. Uddeling af fabrikationer fremstillet i ’makerspace’. 3D printet snefnug, laserskåred vognpoletter og kuglepenne i deres helt eget design. I biblioteksrummet står ’makerne’ klar til, at besvare spørgsmål og kan fortælle dig, hvordan du kan bruge Stevns MakerSpace.
Der er fremvisning af deres kreationer i 3D-print, CNC og laserskåred modeller, robotter, droner og elektronik. Man kan også besøge et arbejdende værksted, hvor der 3D-printes, laserskæres og bygges elektronik.
Har du en ‘Ole Opfinder’ i maven eller lyst til at lære de nye kreative muligheder at kende, så står vi på dagen klar til at tilmelde dig bruger gruppen, eller den frivillige gruppe af makere – det er helt gratis. Der er kun brugerbetaling på de materialer man selv bruger
Biblioteksleder May-Britt Diechman, Jesper Yde Knudsen fra Stevns erhvervsråd, samt evevntuelt en repræsentant fra Stevns kommunes natur, fritid og kulturudvalget, vil være blandt dagens talere.
Kort fortalt:
Stevns MakerSpace er et kreativt værksted, beliggende på Hårlev bibliotek. Her kan brugerne 2D og 3D tegne, 3D printe, bygge og lodde elektronik, såsom droner og robotter, programmere, udskære med laserskærer eller folieskærer, varmepresse og på sigt også CNC fræse.
Ideen til et makerspace opstod sidst på sommeren 2017. Det udmøntede sig i et orienteringsmøde 31.08.2017 hvor opmødte borgere, makere og institutioner gav et fingerpeg, om ideen skulle blive til mere. Det var en stor succes. En stor ivrig gruppe, ville hjælpe med opbygningen af Stevns MakerSpace, og allerede ugen efter, gik opbygningen i gang.
Der blev arbejdet hurtigt, meget hurtigt, i den frivillige gruppe af ildsjæle. Fire uger efter var rummet, som Stevns Bibliotekerne har stillet til rådighed, møbleret. To 3D-printere, samt en laserskærer flyttede ind. Stevns ungdomsskole, vil fra ultimo februar 2018, starte undervisning i makerspace lokalet, af deres elever i elektronik bygning.
Læs også: MakerSpace på Stevns afholder orienteringsmøde
Biblioteket håber, at skoler og institutioner vil se de samme muligheder, for at undervise deres børn og unge. Vi har lokalet og materialerne, og det er her for at blive brugt, af så mange som muligt. Der er installeret udsugningsanlæg, så der kan loddes og limes, således at alle miljøforpligtelser overholdes. Den frivillige makergruppe, vil stå klar til at lære fra sig, samt til at sparre omkring projekter og ideer.
På nuværende tidspunkt vil der være en fast ’nørde-aften’ om ugen, hvor man kan bygge på sine projekter, men det er altid muligt at få liv i lokalerne på andre aftener eller i weekenderne. Via brugernes facebook, kan man følge og forhøre sig. Det er muligt at bruge lokalet i bibliotekets åbningstid, alle dage fra kl. 7-22.
Målgrupper:
Allerede nu har makerspace mødt stor interesse og samarbejder blandt andet med Stevns ungdomsskole, Horisonten, Agis foreningen, Strøby skolen og Stevns erhvervsråd.
Det er påtænkt at børn og unge kan deltage i undervisningsforløb og events, hvor deres tekniske og kreative evner styrkes og videreudvikles. Det er fokus på, at mange børn og unge føler sig ensomme, og ikke føler at de passer ind i den boglige folkeskole, samt de ’nørdede’ unge, der sidder alene med deres elektronik i hjemmet. Det kan give dem samhørighed, og nye venskaber, at kunne sparre omkring ideerne, og udførelsen af egne, eller fælles opgaver. I Stevns MakerSpace har vi et rummeligt fællesskab med plads til alle
Erhvervsmæssigt giver det den enkelte kompetencer og viden, som virksomheder allerede nu, og i fremtiden, har stort behov for. Virksomheder og iværksættere vil også kunne få hjælp i Stevns MakerSpace, således at de selv kan udføre og afprøve deres ideer, og måske prototyper til nye produkter. At kunne gøre det lokalt på Stevns, er i sig selv et løft for erhvervslivet, og ikke mindst for kommunen. Samtidig udvikler kommunens børn og unge gode fremtidsrettede kompetencer.
Stevns MakerSpace kan hjælpe dem til en naturlig forståelse af alt det nye tekniske, og dermed ruste dem til fremtiden. Det vil kunne skærpe nogens fokus på de nye uddannelser, der vil opstå. Netop på det tekniske, vil der blive mangel på kvalificeret arbejdskraft.
Frivillighedsgrupperne:
Frivillighedsgruppen af makere består af 20-25 ildsjæle, der brænder for at komme i gang med at bruge, drive, og videreudvikle Stevns MakerSpace. De skal hjælpe, og oplære en ny frivillighedsgruppe på 8-10 IT og/eller undervisningskyndige borgere. I den forbindelse hører biblioteket meget gerne fra IT eller undervisningskyndige, der har lidt tid i overskud, og syntes det lyder spændene, at deltage i den kommende frivilligheds gruppe.
Gruppen skal på sigt selv tilrettelægge, og undervise kommunens børn og unge. De kan også få til opgave at hjælpe og oplære medarbejdere og medlemmer fra institutioner og foreninger. Således, at de også på sigt, kan booke Stevns MakerSpace, og undervise deres egne elever eller medlemmer.
Kommentarer