Stevnsbo udgiver bog om guldaldermaleren Blunck
Nivaagaards Malerisamling har udgivet bogen ’Blunck. En biografisk og kulturhistorisk fortælling om en anderledes guldaldermaler’, skrevet af stevnsboen Karin Bechmann Søndergaard.
Frem til den 27. august kan man på museet Nivaagaards Malerisamling i Nivå se den første store udstilling nogensinde om Ditlev Blunck (1798-1854). Han var anderledes på flere planer, han var holstener, han malede anderledes end sine danske guldalderkollegaer, og han var homoseksuel, hvilket var forbudt dengang.
I forbindelse med særudstillingen udgiver museet den første store biografi om kunstneren forfattet af Blunckforskeren Karin Bechmann Søndergaard, der er seniorforsker ved Det kongelige Bibliotek og bor på Skovvejen lidt uden for Store Heddinge.
Ditlev Blunck blev uddannet på Kunstakademiet i København men han tilbragte også et par år på akademiet i München. Han modtog blandt andet undervisning af professor J. L. Lund – som har malet altertavlen i kirken i Store Heddinge.
Særudstillingen sætter ideen om det særligt danske, der fødtes i guldalderen, under lup. Hvornår er man dansk, hvad vil det egentlig sige at være dansk, og hvordan medvirker kunsten til at skabe nationalfølelse, skabe billeder på danskheden og det nationale særpræg? Blunck er således stadig aktuel, ligesom spørgsmålet om national identitet er det.
Bogen har været seks år undervejs og ifølge forfatteren selv har det været et spændende, arkæologisk gravearbejde. Målet er at give Ditlev Blunck den plads i den danske kunsthistorie, som han fortjener.
Bogen om Blunck, der også fungerer som katalog til udstillingen, er på 335 sider, den er rigt illustreret, og koster 325 kroner. Den kan købes på Nivaagaards Malerisamling’s hjemmeside.
Kommentarer