Store Heddinge

Stevnsfort fylder 60 år på søndag

Stevns Klint: Den 2. juni er det 60 år siden at Arveprins Knud officielt indviede Stevnsfort

I de næste 47 år – frem til lukningen i 2000 – lå det unikke underjordiske fort i Danmarks og NATO’s forreste frontlinie mod øst.

Den 2. juni 1953 var en diset og grå tirsdag ved Stevns Klint, som på mange måder svarede til alvoren bag dagens store begivenhed. På denne dag kunne chefen for Søværnet, viceadmiral A.H. Vedel sammen med Arveprins Knud overvære Søværnets mørkerøde splitflag stryge til tops i flagstangen ved det nye fort på Stevns. Stevnsfort havde officielt hejst kommando og fået sin første chef og besætning. Der skulle dog gå yderligere et år, før byggeriet var helt færdigt i august 1954, og først i efteråret 1955 var fortets kanoner operationsklare.

Stevnsfort blev bygget for at kunne spærre for adgangen til Østersøen gennem Øresund. I efteråret samme år var Langelandsfort færdig ved Storebælt, og Danmark kunne herefter effektivt sætte ”en prop i hullet” og spærre Warszawa-pagtens skibe inde i tilfælde af en krig.

Det kostede 11,5 millioner kronerat bygge Stevnsfort – det svarer til 182.500.000 kroner i nutidens penge. Selvom det lyder af meget, blev kvadratmeterprisen for det atomsikrede, underjordiske fort faktisk under halvdelen af for eksempel DR’s koncertsal. Der blev sparet mest muligt, da der overalt i landet skulle bygges kaserner, depoter og andre militære anlæg som en del af Danmarks oprustning.

Stevnsfort var dog noget særligt og blev det første bygningsværk i Danmark, som var bygget til at kunne modstå ”nutidens våben”, som admiral Vedel udtrykte det ved åbningen, og hentydede her til atomvåben, raketter og krigsgas. Helt frem til lukningen for bare 13 år siden blev fortet løbende ombygget og moderniseret, og det fik nye opgaver i den skarpeste ende af NATO’s forsvar.

Dette helt unikke bygningsværk har siden 2008 været åbent for publikum som Koldkrigsmuseum Stevnsfort. I november 2012 blev fortet fredet og står i dag som et nationalt monument over Den Kolde Krig.

Koldkrigsmuseum Stevnsfort markerer fortets jubilæum hen over sommeren. Her kan museets gæster høre fortællingen om fortet og dets mandskab i de oprindelige dele af fortets 7.500 m2 underjordiske gange og rum. Og man kan opleve, hvordan det gamle kanonfort i 1980’erne blev støvet af og udrustet med den nyeste digitale teknologi og blev én af de mest moderne overvågningscentraler i NATO.

– Stevnsfort er stadig noget helt specielt, fortæller Overinspektør Thomas Tram Pedersen, der  glæder sig til de næste 60 år med Stevnsfort. Han fortsætter:

– Det repræsenterer hele den Kolde Krigs danmarkshistorie i én fantastisk bygning og minder os alle sammen om, hvor tæt Danmark var på en verdenskrig indtil for bare 25 år siden. Det er en historie, som vi alle faktisk godt kan huske uden egentlig at kende den. Stevnsfort vil også de næste 60 år være stedet at komme helt tæt på den historie.

Koldkrigsmuseum Stevnsfort er åbent hver dag kl. 10-17. Læs mere på www.stevnsfortet.dk.

Kommentarer