Rødvig

Stor støtte fra fonde sikrer besøgscentret i Boesdal Kalkbrud

A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt Augustinus Fonden støtter opførelsen af besøgscenter med udstilling i Boesdal Kalkbrud

Fondene støtter besøgscentret med samlet 80 mio. kroner. Stevns Kommune investerer samtidig 10 mio. kroner i udviklingen af området.

’Det er helt utroligt at kunne sige, at det lykkedes!’ udtaler borgmester i Stevns Kommune, Anette Mortensen, og tilføjer:

’Vi er mange, som har glædet os til i dag, hvor vi har fået fondenes tilsagn om økonomisk støtte til byggeriet af et besøgscenter i verdensklasse. Det er vi virkelig glade for og stolte af. Det er et stort og vigtigt skridt for de planer og ønsker, vi har for at fortælle om Stevns Klint som UNESCO Verdensarv og for vores område. Med 50 mio. i ryggen fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal (A.P. Møller Fonden), 15 mio. kr. fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt 15. mio. kr. fra Augustinus Fonden står vi nu stærkt i forhold til at udvikle et besøgscenter i verdensklasse. Og så bidrager kommunen med 10 mio. kroner til udvikling af hele området.’

En stor historie

Det er en omfattende proces at skabe en udvikling som den, der er i gang omkring Stevns Klint lige nu.

’Da Stevns Klint blev verdensarv i 2014 var det kun få, der kendte den store historie klinten rummer, og projektet med at gøre verdensarven tilgængelig og formidle den i øjenhøjde er ikke hverdagsprojekter i Danmark. Slet ikke, når vi har så højt ambitionsniveau for besøgscenteret og samtidig arbejder for at sikre, at udviklingen sker i overensstemmelse med UNESCOs anbefalinger om lokalinddragelse og bæredygtig turisme,’ slår Anette Mortensen fast.

Et besøgscenter i verdensklasse, som kan formidle Stevns Klints natur- og kulturhistorie, vil få en helt central betydning for udviklingen omkring Stevns Klint. Besøgscentret skal fortælle historien om det 66 mio. år gamle meteornedslag, som menes at have medvirket til en global katastrofe og massedød, herunder dinosaurernes udryddelse.

’Med den store støtte til besøgscenteret og formidlingen af klintens store historie får vi det fyrtårn, der kan formidle historien til danske og udenlandske gæster og samtidig være omdrejningspunkt for den videre udvikling af området til glæde for gæster og til glæde for lokalområdet. Det kan både understrege vores stolthed over området og være med til at skabe lokale arbejdspladser,’ forklarer en glad borgmester.

Næste skridt

Tilkendegivelserne fra fondene gør det muligt at iværksætte den første del af det store projekt, som skal styrke Stevns Klint som besøgssted og som samlingssted for lokalområdet.

’Lige nu har vi fået midler til selve besøgscenterbygningen og formidlingen indeni, og det understøtter troen på, at vi også kan komme i mål med vores arbejde med at skabe en samlet oplevelse langs klinten. Det er udvikling af udearealerne i Boesdal og det løft af Højerup, som er nødvendigt her for at give en god oplevelse for de mange gæster, der besøger klinten og samtidig skabe gode rammer for lokale, som gerne vil bruge området. Vi forventer, at kunne invitere til åbningsfest af besøgscentret i slutningen af 2021,’ slutter Anette Mortensen.

Fakta

  • Stevns Klint blev optaget som UNESCO Verdensarv i 2014, fordi det er det bedste sted i verden at se sporene fra den asteroide, der for 66 mio. år siden var medvirkende til at mere end 50 % af alt liv på Jorden uddøde, også dinosaurerne
  • Boesdal Kalkbrud har været aktivt kalkbrud op til 1970’erne. I kalkbruddet står stadig pyramiden, som blev brugt til opbevaring af knust kalk, tørreladen, samt resterne af ovnene, der blev brugt til at brænde en del af kalken.
  • Der er nu bevilget økonomisk støtte til opførelsen af et verdensarvsbesøgscenter i Boesdal Kalkbrud. I støtten er desuden afsat midler til formidlingen inde i besøgscentret.
  • Besøgscentret skal placeres nede i kalkbruddet, og skal tage hensyn til både udsigt oven for bruddet samt bygninger i bruddet.
  • Der søges stadig om midler til udearealet omkring besøgscenter samt arkitektonisk løft af Højerup.
  • Besøgscentret forventes indviet ultimo 2021.

Kommentarer