Store Heddinge

Store Heddinge får en skulpturpark

Kommunalbestyrelsen har bevilget 500.000 kroner til et kulturelt og rekreativt løft af den gamle købstad.

Store Heddinge er ikke rig på kulturelle attraktioner eller rekreative områder. Den gamle købstad har fem dagligvareforretninger, men det øvrige udbud af detailhandel er efterhånden ret begrænset og er fortsat presset. Byen oplever stilstand i befolkningstilvæksten i modsætning til områder som Strøby-Strøby Egede og Rødvig, der oplever fremgang.

Derfor har Store Heddinge Borger- og Handelsstandsforening og Stevns Erhvervsråd ansøgt Stevns Kommune om et tilskud på 500.000 kroner til projektet ’Liv og handel i Store Heddinge’. I ansøgningen anføres, at Store Heddinge trænger til et løft og et skub fremad.

Projektet skal skabe et mere attraktivt Store Heddinge, hvor borgerne har flere udfoldelsesmuligheder i midtbyen herunder samlingssteder og aktivitetssteder.

Skulpturpark

Planen er at skabe flere elementer i bymiljøet, blandt andet 10 kalk-skulpturer (ovalt område markeret med ”1” på kortet), der kan skabe opmærksomhed, bruges i markedsføring og profilering af byen, og som kan understøtte sammenholdet og en positiv opfattelse af byen. Resultatet skulle gerne være at Store Heddinge i højere grad bliver et sted man, hvor man har lyst til at bosætte sig.

Første fase består af 10 kalkskulpturer udført af lokale kunstnere. Målet er i alt 100 skulpturer og visionen for de efterfølgende 90 er at invitere kunstnere fra hele verden til at visualisere verdensarvssteder fra hele kloden. Skulpturerne skal placeres over hele byen på iøjnefaldende steder.

Tanken er at Store Heddinge på den måde i højere grad knyttes tæt på verdensarvsprojektet ved at positionere byen som det primære handelssted og den egentlige by i nærheden af Stevns Klint – i modsætning til Rødvig, som er en idyllisk havneby uden det store udbud af detailhandel. Store Heddinge skal være et sted, hvor minimum alle de turister, der besøger Stevns i mere end en dag, kigger forbi. Dermed understøttes den samlede turistoplevelse i det sydøstlige hjørne af Stevns.

Skal vække opsigt, give identitet og tiltrække besøgende

De kulturelle installationer skal vække opsigt, give identitet og tiltrække besøgende. De vil bevare og styrke den lokale identitet omkring kridt og relationen til Stevns Klint ved at arbejde i dette materiale og ved at være udført i naturmaterialer. Hermed understøttes kulturhistorien omkring kridtet også, og byens identitet omkring kridt til byggeri skal inkluderes i markedsføringen af byen.

Verdens længste kridttavle

Ifølge projektet skal der etableres verdens længste kridttavle langs Kronhøjvej, hvor alle kan tegne eller skrive med kridt (markeret med streg og ”2” på kortet). Planen er, at etablere en legeplads på det grønne område langs Kronhøjvej i enden mod Brugsen (firkantet område markeret med ”3” på kortet).

Der etableres desuden opholdsområder med borde og bænke mv. i forbindelse med legepladsen og skulpturerne langs Kronhøjvej (ovale område ”4” og ”5” på kortet). Der etableres endvidere to grill, således at området kan være et udflugtsmål med noget for både børn og voksne. Opholdsområderne her skabes med faste installationer

Målsætningerne er blandt andet at flere turister besøger, opholder sig og bruge penge i byen samt at opholdsområder for både børn og voksne, skal holde længere på borgere og besøgende.

Den samlede økonomi til projektet er opgjort til 1.057.700 kroner. Udvikling Stevns (LAG) har bevilget 460.000 kroner til projektet. En enig kommunalbestyrelse har bevilget et tilskud på 500.000 fra kommunens afsatte midler til LAG-projekter. Resterende midler søges dækket ind via øvrige puljer og fondsansøgninger.

Kommentarer