Stort fremmøde til info-aften om diabetes

Hårlev: Diabetesforening, Stevns lokalforening afholdt i går aftes et velbesøgt informationsmøde i Hårlev Hallen
Tirsdag den 12. marts afholdt Diabetesforening, Stevns lokalforening et velbesøgt informationsmøde i Hårlev Hallens cafeteria med emnet ”at leve med type 1 diabetes”.
Der var 45 fremmødte, der med stor interesse hørte 16 årige Laura Kjørup fortælle, hvordan hun har det med en dagligdag, hvor diabetes en del, der fra at være en modspiller som gerne skulle vendes til at være en medspiller.
Mange tror, at det må være vanskeligt at leve med en kronisk alvorlig sygdom.
Laura er et lysende eksempel på, at sådan behøver det ikke at være. Hun kan med sin ukuelige vilje mod på livet meget mere end andre på hendes alder synes muligt. P.t. er hun på efterskole, hvor hun ikke tænker på sin diabetes, men at hun kan det samme som hendes kammerater og måske mere.
Lauras indstilling til livet er, at man sætter sig nogle mål, og finder løsningerne til at nå dem. Det var tilhørernes absolutte indtryk, at det er hun rigtig god til. Hendes indstilling er også, at det ikke hendes diabetes, der skal styre hendes hverdag, men at det er hende, der selv bestemmer. En indstilling hun har haft siden sin allertidligst barndom, hvor hun selv måtte tage et ansvar bl.a. med den daglige medicin, som nu engang er livsnødvendig for diabetikere. Dette har også give sig udslag i, at hun har kunnet foretage sig de ting som andre unge gør i deres fritid.
Laura er og har været spejder, svømmeinstruktør, ivrig gymnast, haft fritidsjobs, ja der er næsten ikke det, hun har nået i sin til tider sparsomme fritid. Og det vel at mærke uden at skolen har lidt under det. Tilhørerne var overraskede og imponerede og ønskede det bedste for fremtiden
Lauras mor fortalte om, hvordan hverdagen blev forandret for hele familien, da Laura som 3½ årig fik konstateret diabetes. Hvilke tanker familie måtte gøre sig, således at hele fokussen ikke blev på Laura, da der også var andre børn. Det var en udfordring, der kan læres meget af.
Udviklingen i diabetesbehandlingen har undergået store forandringer i de seneste 40-50 år. Det kunne Axel Karlshøj-Jensen fortælle om. Axel har haft diabetes siden 1964 og fulgt med udviklingen siden tiden med genbrugskanyler og –sprøjter, hvor alt skulle steriliseres efter brug. Hvor kanyler havde samme størrelse som en stoppenål til dagens penne med kanyler så fine, at man ikke kan mærke, at man stikker sig.
Fælles for Laura og Axel er, at de begge nu behandles med insulinpumper, der kontinuerligt registrer, hvor meget insulin der er nødvendigt. En stor landvinding for behandlingen af type 1 diabetikere.
Desværre er der i Region Sjælland lang ventetid for at få bevilget en insulinpumpe. Region Sjælland er i øvrigt det sted Danmark, hvor diabetesbehandlingen halter langt efter andre regioner. Der er igangsat flere tiltag også i kommunerne, men fokus har ikke i særlig grad været rettet mod diabetes mere mod andre kroniske sygdomme, og det til trods for at der i dag er diagnosticeret ca. 307.000 i Danmark, hvoraf cirka 10 procent har type 1 diabetikere.
Diabetesforeningen presser meget på en forbedring af behandlingen af diabetes, og det må vi håbe på vil bære frugt.
Kommentarer