Stort og småt fra DN-Stevns’ årsmøde
Hårlev: 22 personer deltog mandag aften i DN-Stevns årsmøde på Sundheds- og frivillighedscenter i Hårlev.
Mandag den 7. november fra klokken 19.00 til cirka 22.00 afholder DN-Stevns årsmøde på Sundheds- og frivillighedscenter i Hårlev.
Mødet blev indledt af seismolog ved GEUS, Trine Dahl-Jensen, der fortalte om jordskælv og hvordan de påvirker jordkloden.
Læs også: DN-Stevns holder årsmøde mandag i Hårlev
Derefter fandt selve årsmødet sted. Her fortalte formanden Michael Løvendal Kruse om årets gang i foreningen, der især har været præget af to store sager.
Fritlægningen af kirkeskredet ved Højerup
Projektet med at fritlægge fiskeleret ved, at fjerne en del af skredet, er noget der skaber store følelser i lokalsamfundet. DN har her fokus på naturen og nærheden til kysten, selv om kulturhistorien også er væsentlig.
DN Stevns har i det forgange år blandt andet afsendt to klager vedrørende kommunens planer om at blotlægge noget af klinte-profilen, så besøgende kan studere fiskeleret fra en platform
Læs også: Kirkegårds-skredet skal fritlægges for besøgende
DN Stevns mener, at tilladelsen krænker gravfreden, fordi der vil blive gravet i de klintestykker, som faldt ned, da kirkens kor styrtede i havet i 1928. Derfor har de indgivet to klager – den ene er over Kystdirektoratet, der har givet Stevns Kommune og Østsjællands Museum tilladelse til at skrabe i klintesiden, der ligger inden for kystbeskyttelseslinjen, den anden er over kommunen selv, som med baggrund i naturbeskyttelseslovens paragraf 3 har udpeget det område, som der må graves i. Den sidste klage er indsendt i samarbejde Dansk Ornitologisk Forening og Lystfiskerne. §3
RealDania projektet ved Stevns Fyr
Det er kendt, at RealDania har fyrområdet som et af de 10 steder som tæller, med et ønske om, at løfte stedet med en mere skarp fyrvej/aksel og en trappe halvvejs ned af klinten til fiskeleret. Dertil kommer, at Stevns kommune har mange forskelligartet planer for, hvad man kan bruge området til. Dette ønskes muliggjort i en lokalplan.
Læs også: Høringsfristen for fyrcenter-projekt er forlænget
DN finder, at det er væsentligt, at man fokuserer på det der er unikt for stedet, og ikke ødelægger et af Stevns vigtigeste og mest velbesøgte attraktioner, i en kakofoni at aktiviteter. DN har som sædvanlig især fokus på natur på stedet og den store forekomst af Markfirben, men den særlige kultur og historie på stedet bør også fastholdes.
Status på fredningen af Stevns Klint
Den 16. januar indgav DN, sammen med Stevns kommune fredningsforslaget for Stevns Klint. Selv om at det er DN centralt der står for fredninger, så har DN-Stevns været en meget aktiv parter i sagen. Status er, at der har været et fredningsmøde og tre hele dage med besøg på forskellige lokaliteter, som ønskede en mere detaljeret udredning.
Læs også: Fredningsforslaget er afsendt til Fredningsnævnet
Sagen behandles nu i fredningsnævnet og DN-Stevns håber på en snarlig afgørelse.
Flere lokalplaner er trukket tilbage
Endelig har der været en række lokalplaner fra Stevns Kommune, hvoraf mange har været præget af en uskøn sagsgang, hvor borgerinddragelsen lader noget tilbage af ønske. At en del er blevet trukket tilbage, på grund af modstand fra lokalsamfundet, som de skulle gavne, gør ikke sagen bedre. At udfærdige en lokalplan er en ressourcekrævende opgave, som bør udføres med rettidig omhu, respekt for demokratiet, samfundet og dets ressourcer.
Ønsker bedre samarbejde med Danmarks Naturfond
Danmarks bedste orkide lokalitet er Elbæk Engen, og DN-Stevns arbejder med at skabe et bedre sammenarbejde med Danmarks Naturfond, som ejer engen. I den forbindelse er der ved, at blive udarbejdet en ny folder om stedet, som DN Stevns håber kan være med til, at endnu flere får øjende op for det fantastiske sted.
Ny hjemmeside
Danmarks Naturfredning få et nyt hjemmeside system i sidst i november og DN-Stevns arbejder hård på at omlægge den gamle side til det nye og flottere system. Her er der bedre mulighed for nyhedsbreve, turebeskrivelser og fortællingen om hvad DN står for.
Valg til bestyrelsen
På årsmødet blev der afholdt valg til bestyrelsen med efterfølgende konstituering. Bestyrelsen har nu følgende sammensætning:
- Formand: Michael Løvendal Kruse, Højerup
- Næstformand: Jane Christoffersen, Vinde
- Inge Ambus, Strøby Egede
- Anne Jørgensen, Strøby Egede
- Hans Jørgen Holmstrøm, Højerup
- Helle Merete Johannsen, Rødvig
- John Valeur, Arnøje
- Mirco Jordan, Højerup
- Jakob Schneekloth, Hårlev
Suppleanter:
- Bjørn Steenberg, Store Heddinge (Kongeskoven)
- Steen Christoffersen, Vinde
DN-Stevns benyttede lejligheden til at takke de to afgående medlemmer; Mette Skipper Gjøl og Thomas W. Johansen, for det store arbejde og deres indsats.
Lidt om årets arrangementer
Der er afholdt en DN Affaldsindsamling ved to lokaliteter, Øststranden ved Rødvig og Prambroen ved Strøby Egede.
Læs også: DN Stevns afholder affaldsindsamlinger
En af årets store begivenheder var DN’s landsdækkende demonstration. På Stevns var DN med ved to lokationer. Stevns Fyr med 30 deltager og Lund med 40 deltager. For os aktive var det befriende at se at det var familien Danmark der deltog. Der var folk i alle aldre.
Læs også: DN Stevns inviterer til bål og fakkeloptog
Naturens Dag foregik på Elbæk Engen med 10 arbejdende deltager, da det var fjernelse af opvækst af træer, og efterfølgende guidet tur.
Læs også: Hjælp DN med naturpleje på Elbækengen
Endelig var der indvielsen af det ny shelter ved Kirkestien i Strøby. Her deltog mange forskellige, fra borger fra Strøby til en drivvåd journalist, der havde tage turen over åen i vand til knæet. Af samme årsag blev den guidet tur meget kort, da den kun gik til vandkanten.
Læs også: Nyt shelter i Strøby indvies tirsdag
Desuden har formanden stået for åbningen af en kunstudstilling på Stolpegården (Nicolinelunden). Udstillingens mål var, at skabe fokus på Tryggevælde Ådal, som en vital del af Stevns, og hvor vigtig den er for både gamle og nye borger.
Kommentarer