Støtte til frivilligt arbejde havner i kommunekassen
Stevns Kommune har kun udbetalt 36 procent af de penge Staten har givet i bloktilskud til frivilligt arbejde
Flere kommuner er de seneste år blevet mere og mere interesseret i de frivillige og det arbejde de udfører, men lysten til at støtte det frivillige arbejde økonomisk følger ikke med.
Nye tal fra Ankestyrelsen viser, at flere kommuner holder på pengene til det frivillige arbejde. Kommunerne modtog i 2011 149,9 millioner kroner i bloktilskud fra staten som støtte til frivilligt socialt arbejde, men i hver tredje kommune udbetalte man mindre end 50 procent af midlerne. Det skriver Ældresagen.
Faxe Kommune fik 936.000 kroner i støtte til de frivillige arbejde, men anvendte kun omkring 41 procent af pengene, eller omkring 381.000 kroner, til det de var øremærket til.
Stevns Kommune fik 588.000 kroner, men brugte kun 211.000 af dem på frivilligt arbejde, hvilket svarer til 36 procent af pengene.
Fem andre kommune i Region Sjælland har brugt mindre en d halvdelen af bloktilskuddet på det pengene var øremærket til, nemlig Holbæk med 50 procent, Køge med 44 procent, Faxe med 41 procent, Guldborgsund med 37 procent og Lejre med 36 procent. I Næstved Kommune har man brugt 84% af bloktilskuddet, Lolland Kommune har brugt 75 procent og i Vordingborg har de brugt 69 procent af pengene til frivillige.
I den anden ende af listen ligger Kalundborg lunt i svinget. De har brugt 2.343.000 kroner på frivilligt arbejde selv om bloktilskuddet kun er på 1.380.000 kroner.
– Vores frivillige oplever, at kommunerne meget gerne vil lægge flere og flere opgaver over hos de frivillige – og generelt gerne vil trække større veksler på det frivillige arbejde. Derfor undrer det mig, at kommunerne ikke bruger de midler, der ellers er målrettet frivilligt socialt arbejde, udtaler udviklingskonsulent Maria Blankensteiner fra Ældre Sagens Frivilligafdeling.
– Kommunerne skal lade være med at sidde med hænderne i skødet og selv være mere opmærksom på, hvilke frivillige aktiviteter der har brug for støtte, siger Maria Blankensteiner.
Hun foreslår, at socialministeren tager initiativ til en ny ordning, hvor kommunerne skal betale de penge, de ikke bruger på frivilligt arbejde, tilbage til en pulje.
Andre kommuner, som bruger flere penge på frivilligt arbejde, end de har fået i bloktilskud, skal så kunne søge om flere penge fra puljen.
Fakta om § 18-midlerne
Siden 1998 har det været lovpligtigt for kommunerne at samarbejde med de lokale frivillige foreninger. § 18-midlerne uddeles til kommunerne som en del af bloktilskuddet. Kommunen skal årligt afsætte et beløb til at støtte frivilligt socialt arbejde. Rammerne for samarbejdet fastsættes af kommunen. Flere kommuner vælger at udbetale mindre i § 18-midler, end de har modtaget i støtte.
Kilde: Ældresagen
Kommentarer