Store Heddinge

Tre designhuse giver deres bud

Tre designhuse giver deres bud på udstillingen i besøgscentret for verdensarven i Boesdal Kalkbrud.

Formidlingskonkurrencen til besøgscentret for UNESCO Verdensarv Stevns Klint i Boesdal Kalkbrud er netop gået i gang. Her kommer tre internationalt markante designhuse med hver deres bud på et formidlingskoncept i verdensklasse.

Siden oktober, hvor tre fonde donerede 80 mio. kr., har der været fart på processen omkring besøgscentret for verdensarven og Stevns Klint. Lige for øjeblikket er der en arkitektkonkurrence i gang, og nu er en ny konkurrence i gang – nemlig konkurrencen om at få lov til at lave selve formidlingskonceptet.

De tre inviterede designhuse er: ART+COM Studios fra Berlin, Event Communications fra London samt Tinker Imagineers fra Utrecht.

Formanden for Fonden Stevns Klint Besøgscenter, Per Røner, har store forventninger til det vindende formidlingskoncept:

– Vi ønsker at skabe et besøgscenter og en samlet verdensarvsdestination, hvor vores gæster både kan få en god oplevelse og stof til eftertanke. Det vil vi gøre ved at lave et samlet formidlingskoncept, som binder selve udstillingen inden for i besøgscentret sammen med alt det, som ligger udenfor – både i Boesdal Kalkbrud, Højerup og alle perlene langs klinten. Og så skal besøgscentret meget gerne være et sted, man har lyst til at vende tilbage til.

De tre designhuse

ART+COM Studios er et tysk designhus, som udmærker sig ved at spænde vidt fra museer, over besøgscentre til private virksomheder. De har lavet mange flotte installationer, og er stærke inden for digitale, kinetiske installationer (bevægelse) og interaktion mellem brugeren og installationen. De har bl.a. Micropia (Amsterdam), Kongernes Jelling (Vejle) og Museum Für Naturkunde (Berlin) på CV’et.

Event Communications fra London har stor bredde og er stærke i de digitale virkemidler og projektioner. Desuden har de god erfaring med at binde indendørs og udendørs formidling sammen. De har bl.a. Giant’s Causeway (Nordirlands kyst), Strandingsmuseet (Thorsminde) og The Crystal (London) på CV’et.

Tinker Imagineers fra Utrecht er et stort designhus med mange kompetencer inden for digitale installationer, interaktion og storytelling. De har bl.a. Nature center Fort K’ijk (Krommeniedijk, Amsterdam), Anatomical Theatre (Leiden) og Tirpitz (Varde) på CV’et.

Konkurrenceform

På grund af den snævre tidsplan i projektet, har Fonden Stevns Klint Besøgscenter valgt en inviteret konkurrenceform. Per Røner tilføjer:

– Vi har som grundlæggende præmis for vores arbejde, at vi skal lave et besøgscenter i verdensklasse. Derfor har vi kigget både indenfor og udenfor landets grænser. Valget faldt på de tre internationale designhuse, men det er et krav fra vores ide, at de hver især stiller med en dansk samarbejdspartner for også at inddrage de stærke kræfter, der er i Danmark. Samlet set får vi dermed et formidlingskoncept i verdensklasse, og det er derfor med store forventninger, at jeg ser frem til resultatet.

– Vi har valgt de tre designhuse, fordi de allerede har vist, at de kan levere et arbejde i høj kvalitet og fordi vi ønsker noget ekstraordinært. De har med andre ord meritterne på plads.

I juni afgør bedømmelsesudvalget konkurrencen, hvorefter den videre udvikling af formidlingskonceptet går i gang. Besøgscentret forventes indviet i slutningen af 2021.

I bedømmelsen vil udvalget lægge vægt på, at det vindende bureau kan skabe et projekt, som formidler den store historie om Stevns Klint på en måde, som gæsterne synes er spændende og så både børn og voksne får en oplevelse, der er værd at huske og fortælle andre om. Historien i Stevns Klint er for alle, og det skal formidlingen også være.

Fakta

– Stevns Klint blev optaget som UNESCO Verdensarv i 2014, fordi det er det bedste sted i verden at se sporene fra den asteroide, der for 66 mio. år siden var medvirkende til at mere end 50 % af alle arter på Jorden uddøde, også dinosaurerne.

– I oktober 2018 fik Stevns tilsagn om støtte på 80 mio. kroner til etablering af besøgscenter med formidling for verdensarven i Boesdal Kalkbrud. A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal støtter med 50 mio. kroner, 15 mio. kroner fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt 15 mio. kroner fra Augustinus Fonden.

– Boesdal Kalkbrud har været aktivt kalkbrud indtil 1978. I kalkbruddet står stadig Pyramiden, som blev brugt til opbevaring af knust kalk, en mindre tørrelade, samt resterne af to skaktovne.

– Besøgscentret skal placeres nede i kalkbruddet, og skal tage hensyn til både udsigt oven for bruddet, bruddets form samt bygninger i bruddet.

– Besøgscentret forventes indviet ultimo 2021. Konkurrenceprogrammet for formidlingskonkurrencen kan ses på www.fskbc.dk

Kommentarer