Store Heddinge

Trist angreb på beskyttelse af små vandløb

Regeringen vil fjerne beskyttelsen fra 1000 km danske vandløb. Danmarks Naturfredningsforening kalder det både trist og usagligt. 

I Danmark er der godt 75.000 km vandløb, hvoraf de 19.000 km er naturbeskyttede efter EU’s vandrammedirektiv. Det betyder, at livet og økosystemerne i vandløbene skal opnå god økologisk tilstand

Men regeringen vil med en ny bekendtgørelse fjerne beskyttelsen for 1000 kilometer danske vandløb – helt specifikt små vandløb med et opland på mindre end 10 km2.

Præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding kalder beslutningen for trist og usaglig.

–    De små vandløb er fiskenes fødestuer og børnehaver. Det er her, at fiskene gyder, og det er her, at de små fisk vokser op bag sten, planter og under brinker.  Når det her gennemføres, så vil mange af de 1000 km små vandløb være helt uden beskyttelse, og der er frit slag til at gøre dem til rene afvandingskanaler eller endog rørlægge dem. Derfor håber jeg virkelig, at regeringen besinder sig og dropper det her, siger Maria Reumert Gjerding.

Beslutningen om hvilke vandløb, der skulle miste beskyttelsen, er truffet under inddragelse af såkaldte lokale vandråd. Danmarks Naturfredningsforening blev inviteret med i vandrådene, og valgte at deltage for så vidt muligt at begrænse skaderne.

–    Vi har kæmpet benhårdt i vandrådene for at gøre skaden så lille så muligt. Nogle steder er det lykkes at finde en fornuftig balance, men vi er dybt bekymret over, at regeringen på baggrund af en række usaglige politisk udvalgte kriterier nu vælger at tage så mange vandløb ud af beskyttelsen, og dermed sænker det samlede antal beskyttede vandløb i Danmark, siger Maria Reumert Gjerding.

“Forhadte vandløb”
De små vandløb blev også kendt som de såkaldte “forhadte vandløb”, som den tidligere miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) valgte at døbe dem i en pressemeddelelse fra ministeriet.

–    Den her regering har sagt, at man er den grønneste danske regeringen nogensinde. Det er meget meget svært at se, når man stadig forfølger Eva Kjer Hansens linje over for vandløbene, siger Maria Reumert Gjerding.

Kriterierne for, hvordan de lokale vandråd har skulle vurdere, om et vandløb skulle miste beskyttelsen, blev fastsat politisk af den tidligere miljø- og fødevare minister Esben Lunde Larsen (V). Han gav mulighed for at fjerne beskyttelsen fra alle små vandløb under en temmelig stejl hældning – 3 promille – som ikke allerede var i god økologisk stand.

–    I et land som Danmark, der er relativ fladt, så betød den beslutning, at der blev åbnet op for en useriøs fjernelse af rigtig mange vandløb. Selvom et vandløb har en lav hældning, så kan der nemt opnås god økologisk tilstand, så vi er forundrede over, at den nuværende minister vælger at fortsætte linjen. Det er et utrolig trist og usagligt politisk angreb på vandløbsbeskyttelsen, siger Maria Reumert Gjerding.

Kan være i strid med EU’s mål for naturbeskyttelse
Nogle steder vil vandløbene stadig være beskyttet som såkaldt paragraf 3- natur af naturbeskyttelsesloven, selv de nu bliver undtaget fra vandrammedirektivets mål om at opnå god økologisk tilstand. Men uden et miljømål om god tilstand er det en svag beskyttelse, og rigtig mange af de små vandløb vil være prisgivet til kun at tjene til afvanding af landbrugsarealer.  Det drejer sig om over 5 procent af de i dag 19.000 km beskyttede vandløb, der nu står til at miste beskyttelsen.

–    Det her er et knæfald for den del af landbrug, der ser små vandløb som besværlige, på bekostning af resten af samfundet og naturen. Det er utrolig trist,  at man i et land som Danmark – det land i EU med den mindste andel EU-beskyttet natur på land, og den ringeste kvalitet af naturen – igen vælger et frontalangreb på naturbeskyttelsen i denne kaliber. Der er efter vores opfattelse en stor risiko for, at forringelsen er i strid med EU’s vandrammedirektiv, siger Præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding.

Angrebet på vandløbsbeskyttelsen har flere paralleller til sagen om  de danske Natura 2000 beskyttede arealer. Her besluttede den tidligere V-regeringen at fjerne naturbeskyttelsen fra 30.000 hektar i forbindelse med en såkaldt revision af udpegningerne. Efterfølgende valgte miljø- og fødevareminister Jakob Elleman Jensen i starten af året at gå ind og annullere reduktionen af naturbeskyttelsen, ved samtidig at udpege 30.000 hektar ny hektar Natura-2000 natur. Men i sagen om vandløbene har ministeren altså indtil nu fastholdt planerne om nedskæringen i beskyttelsen.

Kommentarer