Et trygt og værdigt liv med demens
Debat: Demens rammer hårdt og ofte tilfældigt. Desværre findes der ingen kur mod sygdommen, men mennesker med demens kan stadig leve et godt og virkefuldt liv.
Af sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V)
Og heldigvis findes der et stærkt ønske blandt mange mennesker om at forme Danmark til et mere demensvenligt samfund.
I regeringen har vi også valgt at prioritere demensområdet højt op på den politiske dagsorden, simpelthen fordi det er på tide.
Vi har netop lanceret en national demenshandlingsplan, som sætter mål og retning for indsatsen i Danmark på demensområdet frem mod 2025, så den kommer op i verdensklasse.
I planen anviser vi med konkrete initiativer, hvordan udredningen, behandlingen og plejen af demensramte i højere grad kan ske med udgangspunkt i den enkeltes behov og værdier og være fokuseret på tidlig opsporing, høj kvalitet og den nyeste viden.
De pårørende er særligt udsatte, fordi de løfter en kæmpe opgave med at leve både deres eget liv og samtidig lægge mange timer i at få en anden persons liv til at fungere.
Det kræver både styrke og mod, men også hjælp og aflastning, og derfor skal de pårørende tilbydes bedre rådgivning, mere støtte og inddrages aktivt i indsatsen over for deres familiemedlemmer, der er ramt af en demenssygdom.
Alle initiativer er fagligt funderet, men regeringens demenshandlingsplan er ikke opstået ved et skrivebord i mit ministerium.
Den er et resultat af, at jeg i løbet af det sidste år har besøgt mere end 35 kommuner for at møde dem, hele indsatsen handler om, nemlig hverdagens eksperter. Det er mennesker med demens, deres pårørende, dygtige medarbejdere på plejecentre og aktive politikere.
De har haft modet til at fortælle mig, hvad der gør dem glade i hverdagen, hvor demensindsatsen i Danmark halter, og hvordan livet gør lidt ondt nogle gange, når man har demens helt tæt inde på kroppen.
I Stevns Kommune har jeg besøgt Plejecenter Brohøj, og også her har jeg fået værdifulde input, så tak for det til alle, jeg har mødt.
Men den nye demenshandlingsplan, som vi kalder ”et trygt og værdigt liv med demens” lægger også op til, at vi alle hver især kan yde en indsats for at gøre Danmark til et demensvenligt land. Hvor mennesker med demens og deres pårørende ikke skal føle sig isolerede pga. tabu og uvidenhed, men bliver mødt med forståelse og åbenhed. Vi kan f.eks. alle blive en demensven og opsøge og dele den nødvendige viden om demens.
Og vi opfordrer alle de 98 kommuner i landet til at blive demensvenlige og få en demensstrategi, der viser, hvilke tilbud de har til både mennesker med demens og deres pårørende i form af f.eks. fysisk genoptræning, aflastning, aktivitetstilbud og rådgivning.
Den proces skal give et ensartet og højt niveau i alle kommuner, så det ikke er postnummeret, der afgør, hvad man som demensramt får tilbudt at hjælp og pleje.
Nu ser jeg så frem til at høre reaktioner på regeringens nationale demenshandlingsplan fra de mange interessenter på demensområdet, inden jeg drøfter den med satspuljepartierne senere på efteråret.
Demenshandlingsplanen udstikker mål og retning, og nu starter så det lange seje træk for en forbedret demensindsats.
Kommentarer