Uenigheder bremser havvindmøllepark Kriegers Flak

Stevns Kommune: Energinet.dk forhandler i øjeblikket med 200 lodsejere, da nye elkabler skal graves ned, så strøm kan transporteres fra havmøllerne og ind på land. Men, flere lodsejere vil ikke indgå en aftale, og det bremser planerne.
I 2022 er det meningen, at havvindmølleparken skal stå færdig. Men, inden skal der graves nye elkabler ned, så strømmen fra havmøllerne kan transporteres ind på land og op gennem Sjælland. Men, det er ikke nemt at indgå en aftale med alle lodsejere, skriver Dagbladet Stevns.
Den 31. december 2018 skal et landanlæg med 100 kilometer nye elkabler samt en udvidelse af en transformerstation ved Bjæverskov stå færdigt. Derfor skal Energinet.dk forhandle med næsten 200 lodsejere.
Læs også: Regeringen vil gennemføre Kriegers Flak
15 lodsejere på strækningen Rødvig-Bjæverskov samt 26 lodsejere på strækningen Bjæverskov-Ishøj bremser i øjeblikket planerne på Kriegers Flak, da de ikke vil indgå en aftale. Årsagen er aftale-vilkårene, som giver lodsejerne for små erstatninger ifølge Torben Hansen, som er formand for landboforeningen Gefion.
Det som lodsejerne også er utilfredse med, er en fravigelse det såkaldte gæste-princip. Dette princip afgør, om elkablerne er ‘gæst’ på arealet eller om det i stedet er lodsejerens ansvar. Det har betydning for, hvem der skal betale omkostningerne ved en flytning af kablet.
– Det er vigtigt for os, for det her er store anlæg, og flytning af et kabel er forbundet med store omkostninger. Derfor kan vi ikke risikere, at vi pludselig skal flytte et kabel efter krav fra lodsejeren, siger Ole Buhl til Dagbladet Stevns.
Inden årets udgang skal forhandlingerne mellem staten og lodsejerne være på plads. I øjeblikket forhandler Energinet.dk, Gefion samt Landbrug & Fødevarer om en samlet løsning.
Vattenfall skal bygge havvindmølleparken
Det bliver Vattenfall, der skal bygge og drive havvindmøllepark Kriegers Flak, da de har vundet licitationen. Der mangler kun en endelig godkendelse fra Folketinget.
Vattenfall Vindkraft A/S havde det laveste bud, og vil kunne etablere de 600 MW i Østersøen til en pris på 37,2 øre/kWh.
Inden anlægsarbejdet kan gå i gang, skal Energinet.dk lægge elkabler til vindmøllerne samt bygge to transformatorstationer.
Kommentarer