Strøby Egede

UngStevns på sommertur til Skotland

ungstevns_2015_2

Stevns Kommune: UngStevns har sendt et rejsebrev fra den årlige sommertur, der i år er en 11-dages rundtur i Skotland.

Søndag den 28. juni drog et hold på 16 unge mennesker fra UngStevns på den traditionelle sommertur. Denne sommer har turen form som en rundtur i Skotland.

På turen skal der tages livtag med den skotske historie, kultur, natur med videre. Ialt er holdet på farten i 11 dage, hvor der bydes på oplevelser af en helt speciel og anderledes karakter end vi er vant til.

Turen blev indledt med en natlig kørsel til Amsterdam. På trods af et sandt trafikkaos lykkedes det alligevel at få et indtryk af denne pulserende og smukke storby. Holland er på størrelse med Danmark, men har cirka 17 millioner indbyggere. Dette giver en massiv befolkningstæthed.

For at kunne rumme dette høje antal indbyggere udvider man konstant landets areal. Dette gøres ved at inddæmme land. Som eksempel ligger den kæmpe central-station på en kunstig ø, båret af 11.600 træstolper. Den indre bykerne domineres af kanalerne “grachterne”, som gennem sindrige slusesystemer gør at byen holder sig oven vande. Dette på trods af at byen faktisk ligger 1 meter under havets overflade.

Første punkt på menuen var en glimrende kanalrundfart i det gode vejr. Her fik vi rig lejlighed til at studere de høje flotte huse med de meget smalle facader ud mod vandet/fortovene. Grunden til de smalle facader var at man i tidligere tider betalte skat efter hvor bred facaden var. Dette gjorde at husene blev smalle, men høje og dybe. På øverste etage havde det enkelte hus monteret en lastebom. Således at inventar, varer mv kunne transporteres op i huset udefra. Efter kanalrundfarten blev der tid til et besøg på markedet på Waterloo Plein og en lille gåtur på Kaalver Straat (Amsterdams strøg).

Efter denne appetitvækker gik turen til Ijmuiden, som er den yderste del af Havneanlægget i Amsterdam. Her bordede holdet en DFDS færge med destination Newcastle. På færgen ventede en pæn overraskelse. Det var nemlig lykkedes at tiltuske holdet adgang til skibets store aftenbuffet. Efter den lange natlige køretur og en hed dag i Amsterdam, var det lige præcis det holdet trængte til.

Efter en god nats søvn i fine kahytter ankom holdet tirsdag morgen til Newcastle i det nordøstlige England. Efter de sædvanlige indrejseformaliteter gik turen nordpå langs østkysten.

Første stop var Lindisfarne, eller Holy Island, som øen kaldes fra gammel tid. Dette sted er stærkt tilknyttet vikingetidens historie. Det var nemlig her, at man for første gang hørte om vikingerne. På øen fandtes et kloster, hvor man opbevarede de lokale rigdomme og skatte. Her var “godset” i sikkerhed da ingen havde mod til at angribe et kloster og på den måde lægge sig ud med kirken.

Bortset altså lige fra vikingerne. De spottede hurtigt at når tidevandet kom, var øen isoleret fra fastlandet, og derfor ikke kunne få hjælp herfra. Den 8. juni 793 slog vikingerne til, da tidevandet indfandt sig. De angreb klostret, brændte det ned til grunden og røvede alle skattene. I dag står der stadig nogle rester af den gamle klosterruin. Samtidigt er der bygget en “ny” kirke, St. Marys chapel, som hvert år besøges af mange turister.

Holdet afsluttede besøget på Holy Island’s “rigtige” side og kunne derfra opleve tidevandet, der stille og roligt gjorde sit indtog. Til alt held blev dette overværet fra fastlandssiden, således at man undgik at hænge fast på den nu isolerede ø.

Efter dette fortsattes turen til man nåede Edinburgh midt på eftermiddagen. Her blev holdet indlogeret på et særdeles beskedent hostel ved Haymarket. Efter aftensmaden var der sightseeing i Edinburghs nye bydel. Herefter blev der dømt ro og holdet fik sig en god nattesøvn.

Kommentarer