Unikt hajfossil fundet på Stevns Klint
Endnu engang har Stevns bevist sit ry som en unik lokalitet af finde fossiler på. Denne gang drejer det sig om en blok af bryozokalken hvor der ligger en flot bevaret samling af forstenede ryghvirvler fra en haj, der har endt sine dage i det Stevnske hav for ca. 65 millioner år siden.
Det var den ivrige amatørgeolog Mette Hofstedt der i sommeren 2015 fandt blokken af bryozokalk på stranden mellem Holtug og Mandehoved ved Stevns Klint. Hun kunne se at der stak lidt af en ryghvirvel fra en haj ud af den. Selvom blokken var tung og der var langt at gå tilbage langs stranden, så tog hun den med hjem da hun kunne tænke sig at præparere lidt på den og se om der skulle være flere knogler inde i den.
Det var imidlertid først her til vinter i år at Mette fik tid til at gøre alvor af planerne, men så blev hun til gengæld også glædeligt overrasket. For der var ikke kun én ryghvirvel i blokken men hele seks hvirvler der lå pænt ved siden af hinanden. Ud fra størrelsen på ryghvirvlerne ser det ud til at have været en rimelig stor haj, med en kropslængde på mellem 4 og 6 meter.
Af finde ryghvirvler fra hajer er i det hele taget meget sjældent. Det skyldes at hajers knogler så at sige kun består af brusk, og derfor rådner de som regel hurtigt væk, længe inden de kan nå at blive begravet og forstene. Men en sjælden gang imellem, så finder man altså ryghvirvler fra hajer bevaret.
Fundet er nu sendt ind til Danekræ udvalget i Danmark hvor det skal vurderes af en fransk ekspert i fossile hajer.
Museumsinspektør Jesper Milàn på Geomuseum Faxe og formand for Danekræ udvalget er meget begejstret for fundet:
– Det er altid glædeligt når så flotte fund bliver gjort. Jeg håber det kan give endnu flere amatørgeologer blod på tanden til at gå på jagt i de ned skredne blokke på stranden langs klinten. Jo flere af sådanne unikke fund der gøres, jo mere imponerende udstilling kan vi lave når det nye Verdensarvs besøgscenter i Boesdal bliver en realitet.
Kommentarer