Verdensarvens metamorfose: Klinten bliver nu til kunst

Fortællingen i Stevns Klint er starter for længere end 66 millioner år siden, men udviklingen er ikke stoppet. Nu kreerer børnehænder og kunstnertanker en ny fortælling med verdensarven.
Fredag den 1.december klokken 13.00 er der fernisering på et nyt projekt med kridt til kunst på biblioteket i Store Heddinge, Kirketorvet 2, 4660 Store Heddinge.
Normalt er geologisk metamorfose et begreb, der dækker over forvandlinger, som når kul bliver til diamanter eller kalksten bliver til marmor under de store kræfter når kontinentalplader støder sammen og skaber nye bjergkæder. Men på Stevns startede en ny forvandling, da store kridtblokke landede i haven hos biblioteket i Store Heddinge, så børn og alle andre nysgerrige kunne hakke efter fossiler i efterårsferien. Nu forvandles kridtblokkene så til kunst i fortællingen om Stevns Klint som verdensarv.
– Det er meget inspirerende og givende at tage noget, som tid og mennesker allerede har formet, og give rum for endnu en forvandling af klinten, fortæller landart-kunstneren, Bo Karberg.
Det er Bo Karberg, der bor på Stevns, som vil udvikle det, som historien og børnene allerede har begyndt. Kunstværket får navnet Den lange rejse. Inspireret af Johannes V. Jensens samlingsroman af samme navn, sammen med fortællingen om den tur asteroiden tog. Den asteroide der slog ned og forårsagede den massedød, der også udryddede dinosaurerne for 66 millioner år siden, og som man kan se sporene fra i Stevns Klint.
– Den ene af kridtblokkene illustrerer netop asteroiden i sin bane, som bliver et organisk cirkelslag, med alt afhugget som en form for sti. I den her sammenhæng, så er det børnenes arbejde, der er det væsentlige og derfor skal de også være med til at udvikle det til kunstværket, så vi har inviteret en skoleklasse og alle der i øvrigt har lyst til at komme og deltage fredag d.1. december om formiddagen, forklarer Bo Karberg.
Bibliotekslederen på Store Heddinge Bibliotek, May-Britt Deichmann er utroligt glad for udsigten til at videreudvikle efterårsferien store succes.
– Kunstprojektet er ikke bare en ny brug af nogle kridtblokke, men det bliver levende fordi det bevarer det arbejdede, som børnene har gjort – og så løfter det op til endnu mere. Så bliver fortællingen og formidlingen endnu større.
– Det er så skønt, når børn og kunstnere tager fat om den historie vi sammen har påtaget os at værne om og begynder at fortælle de mange historier, der ligger gemt i verdensarven på helt nye måder og i deres helt eget sprog. Netop på den måde får verdensarven værdi, slår direktøren for Verdensarv Stevns, Tove Damholt, fast.
Om denne del af Stevns Klint gennemgår flere metamorfoser er uvist, men for nu indvies projektet fredag den 1.december, klokken 13.00, hvor alle er velkomne.
Fakta
Stevns Klint blev i 2014 indskrevet på UNESCO’s verdensarvsliste.
Lagdelingen i klinten fortæller et dramatisk kapitel i Jordens historie.
- Den nederste del fortæller om livet før en asteroide slog ned i Jorden for 66 mio. år siden. Asteroidenedslaget var årsag til, at mere end 50% af alt liv på Jorden uddøde. Laget af Fiskeler viser spor fra netop dette nedslag.
- Det øverste lag indeholder spor fra livet efter katastrofen.
I efterårsferien blev lovligt brudte kridtblokke fra Stevns Klint placeret i bibliotekshaven i Store Heddinge, så alle kunne komme og hakke efter fossiler. Det er ikke lovligt at hakke i klinten, men her var en unik mulighed.
Bo Karberg er landart-kunstner og laver stedsspecifik kunst med udgangspunkt i konteksten. I dette kunstværk tager han altså afsæt i Stevns Klint og årsagen til at den er verdensarv samt børnenes fossiljagt i efterårsferien.
I 2012 var Bo Karberg med Verdens Arv Land Art Symposium langs Trampestien på Stevns Klint sammen med blandt andre kunstner Trine Bond og Annette Sjølund. Sidstnævnte deltog også i arrangementet i efterårsferien, hvor hun bistod børn og unge i at male fossiler med akvarel og oliekridt.
Kunstværket bliver midlertidigt.
Projektet med kridt til kunst er et samarbejde mellem Bo Karberg, Stevns Bibliotek Store Heddinge, Stevns Kommune og Verdensarv Stevns.
Kommentarer